A cukorbeteg gyermek életmódja

A gyermeket a megfelelő életkortól a mihamarabbi önállóságra kell szoktatni.

A cukorbeteg gyermek ellátása talán több odafigyelést érdemel, de a gyermeket ezért nem lehet kizárni a közösségből, joga van neki is teljes életet élni, bölcsődébe, óvodába, iskolába járni. A vércukorszint mérés és inzulin kezelés manapság modern eszközökkel történik, mely laikusok számára is könnyen elsajátítható. Így egyre több intézmény vállalja a cukorbeteg gyermek felvételét.

ice_screenshot_20190930-224020

Sport

Sport vagy nagyobb testi megerőltetés esetén mindig legyen szénhidrát nálunk. Sport előtt meg kell mérni a gyermek vércukorszintjét, amennyiben megfelelő mehet sportolni, de közben is figyelni kell rá. Ha már sport előtt alacsony, adjunk szénhidrátot és várjuk meg amíg normalizálódik. Ha a gyermek sport közben rosszul van, mérjünk azonnal vércukorszintet, és ha szükséges adjunk gyorsan felszívódó szénhidrátot. Sport után még néhány óráig figyeljünk a gyermekre.

9
Cukkerberg blog.hu képe 

Serdülőkor és a diabétesz

A diabéteszes serdülő problémái:

  1.     Hormonális hatások:A növekedésért és szexuális fejlődésért felelős hormonok emelik a vércukorszintet.
  2.      Étrendi problémák:A hirtelen növekedés miatt nő a szervezet energia és szénhidrát igénye, és az inzulinigény is, amely nem kedvez a vércukorszint alakulásának.
  3.      Kezeléssel szembeni ellenállás: A kamasz gyerekek minden eddigi szabály ellen lázad, nem akar különbözni egészséges sorstársaitól, ezért nem tartja be a kezelés szabályait.
  4. Első alkohol fogyasztás: a diabéteszes gyermek nem ismeri milyen hatással van rá az alkohol, ami hirtelen kialakuló problémákhoz vezet.
  5. Az első menstruáció: a menstruáció előtti napokban a legmagasabb a hormonszint, ezért a mensest megelőző 4-10 napban a vércukorszint és az inzulinigény emelkedése várható, amely a menstruáció kezdetekor megszűnik.
10.jpg
Superinfo Esztergom (SE) 

 

Páll Nikoletta

 

 

1

11.jpg

Facebook Comments Box

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.