Az előző „A centrális véna kanülálás és gondozás ápolói feladatai” című tananyagunkban részletesen ismertettük, hogy a percután centrális vénás katéter esetében a bőr és a véna punkciós pontja egymáshoz közel helyezkedik el és a centrális vénába történő bevezetés a bőrön át seldinger technikával a véna subclavian, véna jugularison vagy a véna femoralison keresztül történhet. A katétert a punkció helyénél varratokkal kell a bőrhöz rögzíteni. Elsősorban rövidtávra ajánlott módszer.

Azokban az esetekben, amikor a centrális kanül alkalmazása hetekig, vagy akár hónapokig szükséges lehet (tartós intravénás gyógyszerelés, fájdalomcsillapítás, parenterális táplálás) célszerűbb az erre rendszeresített eszközök bevezetése és használata.

Ilyen eszköz lehet a:1

  • Perifériásan bevezetett centrális vénás katéter (PICC)
  • Tunelizált centrális vénás kanül (Hickman-katéter)
  • A Port-a-cath kanül (bővebben a Tankórterem „A Port-a-cath kanül és ápolási vonatkozásai” című tananyagában
  • Perifériásan bevezetett centrális vénás katéter (PICC)

A perifériás vénából centrális vénába felvezetett katéter. Az eszköz perifériás vénát pungálva juttatható a vena cava superiorba. A punkcióhoz elsőként választandó ér a véna basilica, mivel ennek a vénának az átmérője a legnagyobb a karon, majd ezt követi a véna cephalica, mely átmérője kisebb, valamint felszínesebben is helyezkedik el. A PICC katéter hossza 35 – 60 cm. A katéter egy, két és háromlumenű is lehet, amivel párhuzamosan lehetővé válik az infúziós terápia, a gyógyszerbeadás és a vérminta vétele. Általában „katéter a tűben” rendszerű kanül a vena brachialis basilica, cephalica vagy mediana cubiti punkciójával alkalmazható.

Használata ajánlott, ha az infúziós terápia meghaladja a 6 napot, ha állandó vagy gyakori intravénás, vagy centrális vénás hozzáférés szükséges, ha a beadandó oldat összetétele az erek integritásának megőrzése érdekében centrális vénába ajánlott, teljes parenterális táplálás esetén, vagy ha a beteg kényelmének elősegítése ezt indokolja. Hosszútávon, akár 1 évig is használható. Elsősorban kemoterápiás kezelés, teljes parenterális táplálás esetén javasolt alkalmazni. Az eszközt elsősorban orvos, de megfelelő képzést követően akár ápoló is alkalmazhatja ultrahang ellenőrzés mellett. Alkalmazásának szövődménye lehet a vénafal ruptura, jelentősebb volumenű vérzés, katéter elzáródás, thrombosis, phlebitis, katéter-infekció.

  • Tunelizált centrális vénás kanül (Hickman-katéter)

A bőr alatt sebészi beavatkozással behelyezett kanül, amelynél a bőr és a véna punkciós pontja a bőr alatt haladva egymástól távolabb helyezkedik el. Általában a nyak alsó részén kerülnek bevezetésre ultrahangvezérlés mellett. A katéter kilépési helye általában 10-15 cm távolságban a mellkason, vagy hasfalon van. A bőr alatti alagútban fekvő cuff körül hegszövet nő, ami egyrészről hozzájárul a kanül rögzítéséhez, másrészről megakadályozza a baktériumok véráramba történő bejutását. A katéter lehet egy, két vagy háromlumenű.

Alkalmazása hosszantartó, 1- 6 hónapos intravénás bejuttatási lehetőség fenntartásának szüksége esetén javasolt.

A fentiekben ismertetett kanülök, megnyitására, gyógyszer adagolásra, vérvétele, zárásásra, gondozására általában a centrális kanülöknél leírtak az irányadóak, ettől a gyártói ajánlás eltérhet, ezért fontos arról mindig tájékozódni!

3

Dr. Pápai Tibor

Facebook Comments Box

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.