Koraszülöttnek nevezzük a betöltött 37. terhességi hét előtt (<2500g) született újszülötteket.

Évente 15 millió, ebből Európában 5 millió koraszülött születik évente.

Magyarországon az elmúlt másfél évtizedben csökkent a születések száma, viszont változatlan maradt a koraszülöttek aránya (9%).

2.jpg

 

 

A koraszülés okai
 • Anyai tényezők
 • Káros szenvedélyek
 • Megelőző abortusz
 • Megelőző koraszülés
 • Alultápláltság
 • 15 év alatti és 35 év feletti életkor
 • Szülések közötti rövid intervallum
 • Krónikus betegségek
 • Fertőzések
 • Hypertonia
 • Trauma
 • Magzati tényezők
 • Fejlődési rendellenességek
 • Többes terhesség
 • Idő előtti burokrepedés

 

A koraszülött anatómiai és élettani jellemzői

A koraszülött anatómiai és élettani jellemzőit meghatározza, hogy hányadik gesztációs hétre születik.

Fenyegető koraszülés esetén, az anyát magas szintű perinatális centrumba kell szállítani és a 23. héttől a betöltött 35. gesztációs hétig minden várandós anyának fel kell ajánlani az egyszeri antenatális szteroid kezelést, mellyel csökkenthető a koraszülötteknél az IRDS előfordulása, az intenzív kezelés, a légzéstámogatás, az infekciók és egyéb szövődmények.

 

Koraszülöttek szülőszobai stabilizálása és speciális ellátása

A koraszülötteket a megszületés után azonnal műanyag zsákkal vagy fóliával kell 5.jpgbeburkolni. A köldökzsinór késleltetett (legalább 30-45 sec) lefogása szükséges. Az állapotát stabilizálni kell, melyhez speciális ellátó teamre és eszközökre van szükség.

 1. gesztációs hétnél éretlenebb, valamint minden intubációra szoruló koraszülött profilaktikus (a születést követően) surfacant kezelést kell kapjon.

 

Amennyiben veszélyeztető koraszülés áll fenn, azonnal koraszülött ellátásban jártas személyzetet kell értesíteni, emelni kell a szoba hőmérsékletét, be kell kapcsolni a sugárzó hőforrást, készítsünk elő polietilén fóliát, és sapkát, és a koraszülött méreteinek megfelelő eszközöket.

A koraszülötteknél gyakrabban fordul elő újraélesztést igénylő állapot, mivel hőveszteségük gyorsabb, éretlen a tüdejük és az agyuk, fogékonyabbak a fertőzésekkel szemben, kicsi a vérérfogatuk, így a vérvesztés súlyos következményekkel járhat.

A koraszülöttek újraélesztése során oxigénkeverőt kell használni, az oxigén szintet folyamatosan pulzoximéterrel kell monitorizálni.

Intubálás után pozitív kilégzésvégi nyomást (PEEP), amennyiben spontán légzés van, de az újszülöttnél nehézlégzés jelei észlelhetők, folyamatos pozitív légúti nyomást kell alkalmazni.

Az ellátásuk alatt mérsékelni kell az agykárosodás veszélyét. Kerülni kell a Trendelenburg helyzetet, a magas légúti nyomásokat, és az intravénás infúziók gyors beadását.

 

A koraszülött speciális ellátási igényei

 

Neonatológiai osztáy

A neonatológiai osztály látja el, 34-36. hétre született koraszülötteket, akik nem igényelnek lélegeztetést, vagy a lélegeztetett koraszülöttek vagy újszülöttek utógondozását.

 

Perinatális Intenzív centrum (PIC)

A koraszülötteket Perinatalis Intenzív Centrumban kell kezelni, ahol a születés körüli időszakban létrejött kórállapotokat, betegségeket kezelik. Ilyenek a méhen belül fejlődési rendellenességek, a fertőzések, a szülés alatt keletkezett kórállapotok (meconium- aspiráció, oxigénhiányos állapotok) és a koraszülöttség. A PIC-ban a beteg újszülöttek gépi légzéstámogatása, keringéstámogatása, mesterséges táplálása, szükség esetén vércseréje, és a koraszülöttek teljeskörű ellátása történik.

 

Inkubátor

A koraszülötteket inkubátorban kell elhelyezni. A mai modern inkubátorok már nem csak meleg és steril környezetet biztosítanak, de hangszigeteltek, a gyermek súlyát és 7hőmérsékletét is méri, elvégezhetők benne diagnosztikus és terápiás vizsgálatok és különböző beavatkozások is, pl.: Rtg. , Kékfény kezelés, invazív beavatkozások. Az inkubátor légterét párásíthatjuk és oxigénnel dúsíthatjuk.

Az inkubátorokon munkaablakok találhatóak, amelyek az ápolás során is biztosítják a meleg környezetet és csökkentik a fertőzésveszélyt.

 

Koraszülöttek transzportja

Magyarországon is speciális neonatológiai rohamkocsik működnek, melyek teljeskörű intenzív osztályos feladatok ellátására képesek. A koraszülötteknek stresszmentes transzportot kell biztosítani, melyben a zajt, a vibrációt, az autó gyorsulását, hirtelen lassulását és a hőmérséklet változást kerülni kell.

Koraszülöttek ápolása

 

A koraszülöttek ápolása nagyon körültekintő ellátást kíván meg. Ellátásuk inkubátorban történik, mely megfelelő testhőmérsékletet biztosít és csökkenti a fertőzések kialakulását. Éppen ezért ápolásukban a „minimal – handing” elv betartása szükséges, melynek lényege, az ápolási tevékenységek összerendezése kb. 4 óránként, és ezzel az 8inkubátorba való benyúlások számának csökkentése. Így az inkubátor hőmérsékletét nem hűtjük le, és a minimális érintkezéssel csökkentjük a fertőzések számát, és biztosítjuk a nyugodt pihenést a koraszülött számára. Minden esetben kezet kell fertőtleníteni, ha az inkubátorba benyúlunk.

 

A koraszülöttek vitális paramétereit folyamatosan monitorizáljuk.

Az ápolás során a gyermek mozgatására ügyelni kell, csontjaik törékenyek, és kerülni kell a Trendelenburg helyzetet. A fejet mindig a törzstől feljebb tartjuk, csökkentve ezzel az agyvérzés kockázatát.

Bőrük vékony, sérülékeny, ezért az ellátásuk során szigorúan tilos ékszereket, karórát és hosszú körmöket viselni.

Mozgassuk az újszülöttet, és az állandóan használt eszközök területeit figyeljük meg (pl.:orrkanül) mert decubitus kialakulhat.

A folyadékot csakis pumpával, az orvos által meghatározott sebességgel lehet beadni. Figyeljük meg a  kanülök környékét, mert az ér szakadékonysága miatt könnyen paravasatio alakulhat ki.

A koraszülöttek többsége elsődlegesen parenterális táplálást kapnak, majd mihamarabb be kell vezetni az enterális táplálást. A legmegfelelőbb számukra az anyatej, amelyet szonda segítségével adhatunk. 9Amennyiben az édesanyánál nem indult el a tejelválasztás, gyűjtött női tejet kell adni. A pasztörizált donor női tej adáshoz az édesanya írásos beleegyezése szükséges.

A koraszülöttek folyadékmennyiségét klinikai állapottól függően egyénileg kell meghatározni. A táplálás során meg kell figyelni, a haspuffadást és a bélhangokat. A negatív ingereket el kell kerülni, ne legyen zaj, ne érjünk a gyermekhez hideg kézzel, ne csapkodjuk az inkubátor ajtaját.

A negatív ingereket el kell kerülni, ne legyen zaj, ne érjünk a gyermekhez hideg kézzel, ne csapkodjuk az inkubátor ajtaját.

10

A pozitív inger a szülők jelenléte, a bőrkontaktus nagyon fontos a koraszülöttek számára. Amikor lehet, biztosítsuk a szülőknek, hogy hozzáérjenek a gyermekükhöz, később a gyermek állapotától függően a kenguru módszer is alkalmazható.

A koraszülöttek fejlesztése és tornáztatása már a PIC-ban elkezdődik.

 

 Páll Nikoletta

 

 

 

Felhasznált és javasolt irodalom

 

Maródi László: Gyermekgyógyászat. Budapest, Medicina kiadó, 2014.

Grenville Fox: Neonatológia oxford kézikönyve. Budapest, KADIX Press Kft., 2012.

Ujhelyi Enikő: A gyermekintenzív ellátás elmélete és gyakorlata. Budapest, Medicina kiadó, 2014.

MaryAnn Hogan: Child Health Nursing. New Jersey, Prentice Hall, 2012.

 

 

Facebook Comments Box

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.