• A vérminta hemolízise: a vörösvértestek membránja megsérül, kilyukad melynek következtében a hemoglobin és a sejt egyéb komponensei a plazmába kerülnek, így a jelentősen megváltozhat több mérés eredménye. A hemolízis leggyakoribb oka a véna hosszú ideig történő strangulálása illetve a helytelenül kiválasztott vérvételi tű mérete. Ha a tű keresztmetszete túl nagy (pl. 18 G), a vér túl gyorsan és nagy erővel kerül a csőbe, amely nem csak hemolízishez, hanem a véna sérüléséhez is vezethet. Ha a tű keresztmetszete túl kicsi (pl. 25 G) a vérvételi csövekben a vákuum miatt a vörösvértestek a túl kicsi keresztmetszetű tűben nagy erővel áramlanak, és abból kijutva megsérülhetnek, ezért a tű kiválasztásánál figyelembe kell venni a véna méretét, helyét és a beteg kondícióját. Felnőtt esetében leggyakrabban 22 G, 21 G és 20 G-s tű használata javasolt. Hemolizált vérminta késői labor eredményt, illetve a mintavétel ismétlését eredményezi, valamint pontatlan eredményeket kaphatunk (pl. Kalium, enzimek, vas).

 

  • Nem megfelelő mennyiségű minta kerül a csövekbe: ilyen lehet, amikor az alvadásgátló-vér helytelen aránya miatt az alvadási faktorokról pontatlan eredményt kapunk. Ezen hibák elkerülése céljából minden mintavételi csövön egy határozott fekete vonal jelzi a szükséges mennyiséget.

 

  • A mintavétel higiénés-, biztonsági-, és környezetvédelmi szabályainak be nem tartása. Mind a beteg-, mind a dolgozói biztonság érdekében kiemelt jelentőségű a mintavétel során a megfelelő védőeszközök (munkavédelmi kesztyű, szemüveg, arcmaszk) alkalmazása, az aszepszis, antiszepszis maradéktalan betartása (higiénés kézfertőtlenítés, a mintavétel helyének fertőtlenítése, a sterilitás szabályainak betartása, valamint a szúróeszközök, a váladékkal szennyezett eszközök és a fertőző váladékok munka- és környezetvédelmi szabályainak megfelelő alkalmazása.

 

  • A minták helytelen tárolása és szállítása: Minden esetben a legoptimálisabb, ha a minta mielőbb a laborba kerül. A minták szállítása a legkülönbözőbb szállítási módszerekkel történhetnek. A mintákat biztonságosan, megfelelő állványzatban, azonosítottan és pontosan kitöltött vizsgálatkérő papírral kell a laboratóriumba eljuttatni. Bizonyos minták hűtve szállítandók vagy speciálisan kiképzett szállítási eszközben (pl. ammónia vizsgálata esetén a kémcsövet jég között szállítjuk).

 

  • Helytelenül kitöltött vizsgálatkérő lap: a betegbiztonság és a korai diagnózis szempontjából kiemelt jelentőségű a pontos dokumentáció.

 

Dr. Pápai Tibor

Facebook Comments Box

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.