A véráram élettanilag steril és számos antimikróbás hatású komponenst tartalmaz. A mikróbák extravasculáris úton (valamely fertőződött testtáj, a kolonizált bőr és nyálkahártyák sérülése), vagy intravasculáris úton (natív vagy műbillentyű, kanülök) forrásból kerülhetnek a vérbe. A keringő vér fertőződése leggyakrabban baktérium (bacteriaemia), gomba (fungaemia) vírus (viraemia) okozta fertőzések miatt következhet be. A vérben lévő baktériumok és mikroszkópikus gombák kimutatására és azonosítására hemokultúra vizsgálatot végeznek, amelynek célja a kórokozó jelenlétének kimutatása, azonosítása (identifikálása), az antibiotikum rezisztencia és érzékenység meghatározása mielőbbi hatásos és célzott antibiotikus vagy antifungicid terápia megkezdése érdekében.

A hemokultúra vizsgálat indikációi

ismert és ismeretlen eredetű lázas állapot

 • bacteriaemia vagy fungaemia gyanúja

 • ismert vagy feltételezett góccal kapcsolatos láz (meningitis, endocarditis, peritonitis, urosepsis, pneumonia, sebfertőzés, posztoperatív fertőzés, gyermekágyi láz, abscessus)

 • szisztémás infekcióra utaló tünetekkel neutropéniás láz

 • intravasculáris és protetikus eszközökkel (érkanülök, protézis, műbillentyű, liquor shunt) kapcsolatos infekciók

Láz hiányában

 • minden olyan esetben, ha a beteg állapota instabil, és a háttérben infekció feltételezhető

 • idős betegek váratlan állapotromlása, tudatzavara

 • indokolatlan vérnyomásesés

A vér mintavételének időzítése

A vérminták vételére az antimikróbás kezelés megkezdése előtt kerüljön sor. Ha a beteg antimikróbás kezelésben részesül, a következő dózis beadása előtt kell vért venni, de ha a beteg állapota megengedi, ajánlott az antibiotikum terápia 1-2 napos felfüggesztése is. A vérminta vételére az az időpont a legalkalmasabb, amikor a mikroorganizmusok a legnagyobb valószínűséggel jelen vannak a vérben. Folyamatos bacteriaemia, ill. fungaemia esetén a mintavétel időpontja nem kritikus, a kórokozó kitenyészésének jók az esélyei, bármikor is vesszük a vért. Szakaszos bacteriaemia, ill. fungaemia esetén a mintavétel időpontját körültekintően kell megválasztani. Bizonyított, hogy a mikroorganizmusok a hidegrázás és a láz fellépése előtt 60-90 perccel árasztják el a vérpályát. Következésképpen a mintát a lázas epizód legkorábbi szakaszában kell venni, azaz a hidegrázás alatt, vagy a lázmenet kezdetén. A kórokozó kitenyészésének esélye a lázcsúcs idején vett mintából a legkisebb.

A vér mintavételének szabályai

A tenyésztésre szánt vért az aszeptikus technika és az eredményesség jelentősége miatt erre a feladatra kiképzett ápoló vegye le. A mintavételhez gumikesztyű viselése kötelező a vérvételt végző védelme érdekében. A HK palack védőkupakjának eltávolítása után a gumidugót 70%-os alkohollal, vagy alkalmas fertőtlenítő szerrel kell dezinficiálni. A vérvétel helyének fertőtlenítésére elsősorban színtelen bőrfertőtlenítő oldat ajánlott a kiválasztott hely jobb láthatósága érdekében. A bőrfelszín száradását követően végezhető el a vérvétel. A vérvétel helyét a fertőtlenítés után nem szabad kézzel érinteni. A vérvétel steril, egyszer használatos tűvel, zárt vérvételi szerelékkel történjék. Vérvétel céljára az ép, perifériás vénák a legalkalmasabbak. Az intravasculáris kanülön át vett vér gyakran kontaminálódik a kanült kolonizáló baktériumokkal, ezért vétele nem ajánlott, mert a tenyésztés eredménye félrevezető lehet. Kanülinfekció gyanúja esetén viszont a kanülön át és egy perifériásis vénából is kell vérmintát venni. Ha a kanülinfekció gyanúja miatt a kanül eltávolításra kerül a kanülvéget is tenyésztésre kell küldeni.

A mintavétel menete

 • A vénás vérvételnél leírtak szerint készítse elő mintavételhez szükséges eszközöket és az orvos által elrendelt hemokultúrás palackokat (javasolt: alkalmanként 1 aerob, 1 anaerob, szükség esetén 1 Mycosis (zöld) palack)

 • végezze el a mintavételt a vénás vérvételnél tanultak alapján

 • a hemokultúrás palackok alkalmazása esetén távolítsa el a palackról a műanyag tetőt, majd fertőtlenítse alkohollal a gumidugót és hagyja azt megszáradni

 • vegye le a szükséges mennyiségű mintát. A kórokozó kitenyésztésének eredményessége nagymértékben függ a vérminta mennyiségétől. Felnőtteknél a szükséges mennyiség lázas epizódonként 2-3 vénapunkció során vett, alkalmanként 20-30 ml vér. Újszülötteknél 1-2 ml, csecsemőknél 2-3 ml, kisgyermekeknél 3-5 ml, serdülőknél 10-20 ml vérminta vétele szükséges. Az optimális vér:táptalaj arány 1:5 és 1:10 között változik. A palackok túltöltése álpozitív eredményt ad.

 • Fontos, hogy a mintavételt mindig az aerob feliratú palackkal kezdje.

 • A palackokat minél hamarabb juttassa el a laboratóriumba, de addig is tárolja azokat szobahőmérsékleten.

Sepsis, Meningitis, Osteomyelitis, Septikus arthritis, Bakteriális pneumonia

2 vérvétel aerob-anaerob párban, különböző perifériás vénákból – legalább 20 perc, ha lehet 1 óra különbséggel.

Ismeretlen eredetű láz, occult abcessus, empyema, typhus abdominalis

2 vérvétel aerob-anaerob párban, különböző perifériás vénákból – legalább 20 perc, ha lehet 1 óra különbséggel. Ha 24 óra múlva negatív újabb két vérvétel – lehetőleg a láz előtt.

Infektív endocarditis – acut vagy subacut

3 vérvétel aerob-anaerob párban 2 órán belül,

3 vérvétel aerob-anaerob párban az első 24 órában,

ha másnap még negatív – meg kell ismételni

Intravasculáris eszköz fertőződése esetén

2 vérvétel aerob-anaerob párban párhuzamosan az egyik perifériás vénából, a másik az intravasculáris eszközön keresztül a pozitívvá válási idők összehasonlítása céljából

Vértenyésztési ajánlás különböző etiológiájú bacteriaemiákban

A fentiekben leírtak alapján a laboratóriumi diagnosztika folyamatában kiemelt helyet foglal el a mintavételt végző szakember, akinek feladata a beteg pszichés, szomatikus előkészítése, a pontos, szabályos mintavételi technika elvégzése, a minta elszállításának koordinálása és ellenőrzése, valamint az elkészült labor lelet kompetencia szintű értelmezése.

Ne felejtsük el a pontosan elvégzett vérvétel életmentő lehet!

Dr. Pápai Tibor

Facebook Comments Box

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.