A baleset egy hirtelen fellépő egészségkárosodás, amely bárhol érheti az embert, a gyermekeknél még nagyobb a kockázat, hiszen nem ismerik fel a veszélyforrásokat.

A gyermekbalesetek száma Európa országaiban, így Magyarországon is igen magas. A balesetek a gyermekkori halálozás legfőbb, a kórházi felvétel második leggyakoribb oka, mindemellett a gyermekek nem veleszületett fogyatékosságának okai között is elsőként szerepel.

Mindezért nagyon fontos a gyermekek védelme, és a balesetek megelőzése!

2.png

Nem csak a halálos baleseteket megelőzése a feladatunk, hanem a kisebb balesetekre is gondolnunk kell, ami több hetes lábadozási időt jelent egy-egy gyermeknek, vagy későbbi életére kiható szövődményekkel járhat.

3.jpg

A gyermekkori balesetek leggyakoribb okai a közlekedési balesetek: legtöbbször autóban, gyalogosként vagy biciklin sérülnek a gyermekek.

A gyermekbalesetek további okai még a magasból esés, fulladás, égés, állatharapás, sportsérülések, mérgezések.

A kisgyermek biztonságos környezete

A kisgyermek környezetét biztonságosan kell kialakítani. Elsősorban fontos felhívni a 4.jpgfigyelmet a bútorok és a nagyobb tárgyak rögzítésére, hiszen a kisgyermekek először abba kapaszkodva húzzák fel magukat majd kezdenek járni és végül mindenhova felmásznak. Így könnyen magukra ránthatják ezeket, ami halálos kimenetelű is lehet. Az ablakokat zárni kell, és az erkélyeken se hagyjuk őket egyedül.

Bútorok

A csecsemőkortól használjunk a bútorok éles szélére élvédőket, amellyel megelőzhetők a repesztett fejsebek kialakulása. A szekrényajtókra helyezzünk gyerek zárakat, a mérgező anyagokat, vegyszereket, és gyógyszereket (azt hihetik cukorka) helyezzük fenti szekrényekbe, amelyhez biztosan nem tud hozzáférni a gyermek. A fiókokra és ajtókra helyezzünk becsapódás gátlókat, hiszen a pici ujjaknál ez súlyos sérülést akár amputációhoz is vezethet.

       Lépcső, galéria

A lépcsőket és a galériát le kell zárni, és csak felnőtt felügyelete mellett használható.

5

Ágy

A kisgyermek ágyán legyen a rács kellően magas és mindig felhúzva. Legyen rajta megfelelő a rácstávolság, hogy se a keze se a feje ne szoruljon be. Tegyünk az ágyba fejvédőt. Tekintsük át az ágyat, ne legyenek az ágyból kiálló részek, csavarok.

Pelenkázó

6

A pelenkázóról való leesés az egyik leggyakoribb csecsemőkori sérülés, mely leggyakrabban fejsérülést okozhat. A gyermeket soha ne hagyjuk egyedül a pelenkázón, ha elfordulunk a kezünket, akkor is hagyjuk rajta. A kezünket töröljük meg pelenkázás közben, mert a krémes kezünkből is könnyen kicsúszhatnak.

Öltöztetés

Az öltöztetés egyik alap szabálya, hogy kívülről nyúljunk be az ujjrészen, fogjuk össze a gyermek ujjait, és a ruhát húzzuk rá.

A kisgyermek ruházatát úgy válasszuk meg, hogy ne legyenek rajta hosszú zsinórok, mert ezek játék közben beakadhatnak és a gyermek emiatt megsérülhet.

Fürdetés – fürdőszoba

Fürdetésnél soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a kisgyermekeket egy percre sem!

A kezünket töröljük meg, mert vizesen kicsúszhatnak a kezünkből. A WC fedelét mindig zárjuk le, és figyeljünk rá, hogy ne legyen elektromos hálózatba kapcsolt eszköz a fürdőszobában.

Konyha

A konyha rengeteg veszélyt jelent egy gyermek számára, az égési balesetek legtöbbje itt történik, de sokszor érdekes lehet a turmix gép, botmixer vagy pirító, ami szintén súlyos következményekkel járhat.

7

Főzés közben is a gyermekre fokozottan figyelni kell, hiszen sokszor észrevétlenül jönnek a konyhába, így könnyen rájuk borulhatnak a forró ételek, italok.

Nagyobb gyermekeknek magyarázzuk el, hogy soha ne szaladgáljanak a konyhában, miközben főzünk! Használjuk a hátsó tűzhelyeket, vagy tűzhelyvédő rácsot és az edény fogantyúját mindig fordítsuk befelé! Forró ételeket, italokat ne hagyjunk elől és ne használjunk az asztalon abroszt, mert azzal könnyen magára ránthatja azokat, az abban felkapaszkodó gyermek.

 Amennyiben turmix gépeket használunk, azt tegyük olyan helyre, ahol biztosan nem érhetik el, mert a gyermek kíváncsi így legtöbbször belenyúlnak, ami súlyos kézsérüléseket okozhat.

Etetőszék

A csecsemők és kisdedeknél az etetőszék is veszélyes lehet, az etetőszéken legyen biztonsági öv, és azt mindenképp használjuk.

Játékok

A gyermeknek mindig életkorának megfelelő játéka legyen, a nagyobb gyermekek játékait szeparáljuk el. A plüssökön, játékokon ne legyen könnyen leváló rész!

Elektromosság, égő eszközök

A helyiségeket elektromosság szempontjából tegyük biztonságossá, húzzuk ki mindig az eszközöket a konnektorból és használjunk vakdugót.

Soha ne hagyjuk egyedül égő gyertyával, nyílt tűzzel, gyufát és más gyújtóeszközöket tegyük el. A gyermekek számára petárdával vagy tűzijátékkal játszani tilos!

Évszakok

Az időjárás nagyon sok sérülés okozója lehet. Elsősorban nyáron több szempontból is oda kell figyelni a gyerekekre, mert az önfeledten játszó gyermek nem veszi észre a veszélyeket.   Elsősorban amennyiben a gyermeket napra visszük, minden esetben válasszuk meg annak időpontját, kerüljük a déli órákat. Adjunk rá sapkát, a napszúrás elkerülése érdekében, és védjük a bőrét, magas faktorú naptejjel. Amikor bekentük a gyermeket, mindenképp várjunk addig, amíg beszívja a bőre, mert a bőrük síkossá válik, így nagyobb az elesés és leesés kockázata, főleg játszótéri játékokról pl.: mászóka.

A gyermeket félóránként itassuk meg!

A téli lefagyott járdák is veszélyesek, hiszen a még figyelmetlen és koordináltalan mozgásuk miatt, eleshetnek és megsérülhetnek. Amennyiben a kisgyermek jeges úton közlekedik, mindig fogjuk a kezét, és különösen figyeljünk a járdákon, lehetőleg belül közlekedjen, ki ne csússzanak egy autó elé. Télen ne engedjük meg a gyermeknek, hogy játszótéri játékokat használjon, ha azok fagyosak, mert könnyen lecsúszhat azokról.

A gyermek szabadidős tevékenységei

Udvar, játszótér

Az udvaron és a játszótéren, is csak olyan játékot használjon a gyerek, ami korának megfelelő. Az udvari és játszótéri játékokat a gyerkekek rendeltetés szerint használják, azokból ne álljanak ki rozsdás szegecsek, ne legyen meghibásodva.

Legyen megfelelő a játékok alatti aljzat, ez leesés esetén nagyon sokat véd.  A játszótér vagy udvar legyen elkerítve, hiszen egy- egy kiguruló labdával a gyermek könnyen autó elé szalad.

A homokozókat mindig nézzük, meg mielőtt a gyerek el kezd játszani, ne legyen a homokozóban állati ürülék, üvegdarab és egyéb sérülést okozó tárgy.

A trambulin balesetveszélyes! Egy híres angliai doktor szavaival élnék:

„a tranbulin régen a cirkuszi mutatványosok kelléke volt, hogy kerül a kertünkbe?!”

A trambulin egyre inkább elterjed hazánkban is. Sajnos azt kevesen tudják, hogy a gyermekek számára ez igen veszélyes, nagy százalékban a gyermekbalesetek és műtétek okozója. 6 év alatt egyáltalán nem ajánlott, a trambulin legyen körbe hálózva, és egyszerre csak egy gyermek ugráljon.

Medence, tó

Figyeljünk, hogy ne szaladgáljon és kismotorozzon a gyermek a medence körül. Vízbe csak felügyelettel menjen, adjunk rá karúszókat, úszógumit, de előtte ellenőrizzük azokat nem eresztenek e. A gyermeket csak felügyelet mellett engedjünk tó vagy folyó közelébe. Csónakázás, vízi bicikli esetén használjunk és adjunk a gyermekre is mentőmellényt.

Állat okozta sérülések

A gyermekeknek mindig el kell magyarázni, hogyan kell bánni az állatokkal. Az állatkerti sétáknál is figyeljünk arra, hogy a gyermek ne nyúljon be a ketrecbe, etetésnél, ne nyúljon az állat szájába.

Mondjuk el a gyermeknek a következőket:

  • ismeretlen kutyát ne közelítsen meg
  • először szagoltassa meg a kezét, majd utána kezdje simogatni
  • ne ordítson rá és ne ijessze meg az állatot
  • ne húzza az állat szőrét, farkát, ne ütögesse
  • ne zavarja meg az állatot miközben eszik, iszik, alszik, vagy a kicsinyeivel foglalkozik
  • ne fogja le a kutyát, ne kerüljön felé
  • ne nézzen egyenesen a kutya szemébe

Sport

A gyermekeknek rendkívül nagy a mozgásigényük és ezt biztosítani kell a számukra. Használjanak a sportágnak megfelelő védőfelszereléseket!

Lovas balesetek

 Kérjük oktató segítségét, hogy megtanítsa a gyereket a lovaglásra, lovakkal való helyes bánásmódra! Mindig használjon a gyermek védőfelszereléseket.

Szánkózás

Tanácsos sík terepen szánkózni a kisebbekkel, és a nagyobbak se szánkózzanak meredek lejtőn! Adjunk a gyerekre védősisakot! Kerüljük az erdőket, fás területeket és az úttestet.

Síelés, korcsolya

  • óránként tartsunk mindig szünetet mert megterheli a gyereket! És ne felejtkezzünk el az étkezésről. Kérjük oktató segítségét, és használjunk megfelelő védőfelszerelést.

Közlekedési balesetek

Gyalogos közlekedés

A gyerekek még nem ismerik a közlekedési szabályokat, nincs veszélyérzetük és könnyen kiszaladnak autók elé például: elgurult labda vagy elszálló léggömb miatt.

A gyermeknek mindig fogjuk a kezét úton való közlekedésnél, a nagyobbaknak tanítsuk meg a biztonságos közlekedés szabályara. A példamutatás fontos, ha a gyermekkel átszaladunk a villogó zöldön vagy a piros lámpán, később ezt fogja egyedül is alkalmazni.

Kerékpározás8

A legtöbb gyermek már két- három éves korában megtanul kerékpározni. A kisgyermek még nem tud több helyre figyelni, nem tud biztonságosan esni, ezért viseljenek mindig minőségi sisakot. Csak biztonságos helyen biciklizzen a gyermek, kerüljük az úttesteket.

Amennyiben a kerékpáron a gyermek utas, mindig lábvédővel ellátott gyermekülést kell használni. Soha ne ültessük a gyermeket a csomagtartóra, mert nem bírja sokáig széttárva megtartani a lábait, így könnyen beakad a lába a küllőbe, amiből nagyon súlyos sérülés alakulhat ki.

Utazás autóban

A gyermekek csak a hátsó ülésen gyermekülésben utazhatnak, mely legyen a gyerek korának, méreteinek megfelelő. Minden utazás előtt nézzük meg, megfelelően van e rögzítve.

A biztonsági övet úgy kapcsoljuk be, hogy a gyerek méreteihez igazítjuk a biztonsági övet. A váll fölött 1 cm-rel fusson az öv, a medencerésznél pedig kerülje el a hasat. A biztonsági öv életet menthet, viszont a rosszul vezetett öv nem csak nem védi megfelelően a gyereket, de komoly sérülést is okozhat.

Páll Nikoletta

Felhasznált és ajánlott irodalom

Páll Nikoletta – Baleset-megelőzés, sürgősségi helyzetek és elsősegélynyújtás az óvodában, Budapest, Neteducato kft. 2018.

  1. Kiss Katalin – Gyermekbalesetek megelőzése, Budapest, SpringMed Kiadó, 2009.
Facebook Comments Box

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.