A klinikai táplálásnak 2 fő formáját különböztetjük meg. Enterális táplálás során a gyomor-bélrendszerbe többnyire transnazálisan vezetett szondán át juttatjuk be, míg a parenterális táplálás során infúzió segítségével, az emésztőcsatorna megkerülésével történik a kívánt mennyiségű és összetételű táplálék bevitele.

 

 • enterális táplálás (tápcsatornán keresztül) formái
  • naso/oro gastricus szondán át
  • duodenalis szondán át
  • jejunális szondán át
  • perkután endoszkópos gasztrosztoma (PEG) segítségével
  • perkután endoszkópos jejunosztoma (PEJ) segítségével
  • laparoszkópos gasztrosztoma (LG) segítségével
  • laparoszkópos jejunosztoma (LJ) segítségével
 • parenterális (tápcsatorna megkerülésével)

 

A tápláltsági állapot felmérését követően a kezelőorvos, dietetikus és az ápoló közösen tervezik meg a beteg táplálásának legoptimálisabb módját, annak mennyiségi és minőségi összetevőit. Külön gondot kell fordítani azokra az esetekre, amikor a per os táplálás nem kivitelezhető, ezért más úton kell a betegek energiaszükségletét fedezni. Általában a beteg felvétele után maximum 48 órával, vagy már közvetlenül állapotstabilizálás után célszerű a betegek táplálásterápiájának megkezdése. Nem szükséges bélhangra, és főleg nem székletre várni pl. egy műtétet követően. A táplálás elkezdhető 4-6 órán belül, egyedüli kritérium a haemodinamikai stabilitás. Instabil beteg esetén a táplálás bármely formája akkor indítható el, ha MAP>65 Hgmm, az arteriás laktát szint <3 és csökken, valamint nincs acidosis. Az alapanyagcserét minden táplálási mód esetén a 3-5. napra érjük el (25 kcal/kg/nap) a fehérjebevitel megfelelő értéke 1-1,2 g/kg/nap legyen, a zsírbevitel pedig 1 – 1,5 – (2) g/kg/nap esszencialis zsírsavval történjen.

 

Az enterális táplálás azoknak a betegeknek javasolt, akiknek nem szabad vagy nem képesek vagy nem akarnak megfelelő mennyiséget enni, de bélcsatornájuk működőképes. A táplálás módjának eldöntésekor mindig a legkevésbé terhelő utat válasszuk. A beállított kezelést naponta vizsgáljuk felül, ha kell, változtassunk, adjuk meg a szükséges tápanyag mennyiséget a lehetséges módok kombinálásával.

 

enterális táplálás
indikáció kontraindikáció
ü  nyelési képtelenség

ü  mechanikus akadály

ü  gyomor bélrendszer betegsége

ü  étvágytalanság

ü  különleges tápanyagigény

·         súlyos keringési elégtelenség, shock

·         a víz-elektrolit és sav-bázis háztartás fennálló súlyos zavarai

·         paralitikus ileussal járó diffúz peritonitis

·         bélelzáródás (mechanikus ileus)

·         nem befolyásolható paralitikus ileus

·         befolyásolhatatlan hányás, hasmenés

·         nem csillapítható vérzés az emésztőcsatornából

·         rövidbél. szindróma (30 cm-nél rövidebb bélrészlet)

·         posztagressziós állapot

 

Amikor csak lehetséges az enterális táplálást kell előnyben részesíteni, ez javítja a splanchnikus keringést, és a szervezet immunválaszát, serkenti az IgA szekréciót, a gastrointestinális hormon szekréciót, megőrzi a bélmucóza integritását, abszorpciós képességét, enzimatikus aktivitását, a máj-, pancreas- és bélfunkciót, csökkenti a patogén baktériumok túlszaporodását, a szeptikus komplikációkat, a többszervi elégtelenség valószínűségét, a katabolikus hormonok szekrécióját.

Mivel leggyakrabban nazogastricus szondán keresztül tápláljuk a betegeket, így ideális esetben vékony, hőre lágyuló tápszondát vezetünk le, mely nem okoz decubitust az orr nyálkahártyáján, és kevésbé kellemetlen a betegnek. Létezik úgynevezett orogastricus szonda is. Előnyei közé soroljuk, hogy nagyobb az átmérője, epipharynx tumor, koponyaalapi és arccsontok törésekor is biztonságosan levezethető, elkerüli az orrgaratot. Hátránya, hogy intubációkor zavarhatja a vizualizációt. A gastralis táplálás javasolt, ha a gyomorürülés biztosított, és nincs aspirációs veszély. Lehet bolusban (maximum egyszeri adag 300-350 ml) vagy folyamatosan is táplálni. Folyamatos táplálás esetén célszerű 4-6 alkalommal 30 perces szünetet tartani a gyomor atónia megelőzése miatt és hogy lehetővé tegyük az aciditás visszatérését, ami csökkenti a gyomor colonizáció veszélyét. Amennyiben nagy mennyiségű a beteg atoniája (pangó gyomortartalom), azaz néhány órányi táplálás után leszívjuk a gyomor tartalmát, a gyomorból ugyanannyit, vagy több váladékot szívunk le, mint amennyit adtunk, prokinetikus szerekkel fokozhatjuk annak ürülését. Metoclopramide, erythromycin, cisapride a leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek, bár határozott evidencia nem támasztja alá használatukat.

A táplálás felépítésének általános szempontjai

A táplálás felépítését befolyásoló tényezők ismerete fontos (pl. mióta nem táplálkozott/táplálták a beteget enterálisan). Ha a természetes táplálkozás megszakítás nélkül folytatható, szonda-táplálással általában nincs szükség a táplálás felépítésére.

Az alultápláltság mértékének figyelembevétele (Súlyos alultápláltság esetén a jelen testtömeg az energiaszükséglet meghatározásának alapja). Folyamatosan kontrollálni kell a napi energia szükségletet, ehhez mérten kell a napi tápanyag bevitelt növelni a szükséges határig, és figyelembe kell venni minden esetben a beteg egyéni toleranciáját valamint a szakmai ajánlásokat.

Táplálás felépítése során az egyéni toleranciának megfelelően kell emelni a tápszer adagokat. A táplálást fokozatosan kell felépíteni, akár bolus, akár szakaszos táplálás kerül alkalmazásra. A táplálási tervben meghatározott napi maximálisan bevihető, kívánatos kalória mennyiségnek megfelelő tápszermennyiséget 24 órás napszakra, a táplálási szünetek figyelembevételével kell egyenletesen elosztani. Akár szakaszosan, akár bolusban történik a táplálás, minden újabb adag beadása előtt a gyomor retenciót, ill. refluxot ellenőrizni kell.

 

A gyomorba történő táplálás javasolt felépítése

  1. nap 2. nap 3. nap 4. nap 5. nap
Gravitációs szerelékkel, pumpával 1000ml

65ml/h

21csepp/min

1000ml

65ml/h

21csepp/min

1500ml

70-85ml/h

23-27

csepp/min

2000ml

100-125ml/h

32-40

csepp/min

2000ml

100-125ml/h

32-40

csepp/min

Bolusban 1000ml

5×7 100-200ml

1000ml

5×6 100-200ml

1500ml

5×150-300ml

2000ml

6×250-300ml

2000ml

6×300-350ml

 

Amennyiben a betegnek a gyógyszeres terápia ellenére is sok az atoniája, vagy speciális okok (pl. gyomor-nyelőcső anastomózis, pancreatitis) állnak fenn, javasolt a nasojejunális szonda levezetése endoszkóp segítségével, így a jejunumba juttatjuk a táplálékot.

A jejunális táplálás javasolt, ha nagyobb az aspiratio veszélye, lassult a gyomorürülés, pancreatitis áll fenn, vagy magas bélcsatorna anastomosisoknál. Lehet kettős lumenű szondát használni, ami a gyomortartalom eltávolítása mellett a jejunális táplálást is lehetővé teszi. A vékonybélbe vezetendő szonda vékonyabb (7-9 CH), és a táplálást csak folyamatos adagolással végezhetjük. Fontos a fokozatos felépítés, különösen tartós táplálkozási hiány, vagy súlyos állapotú betegek esetén.

3.5.jpg

A nasogastricus vagy duodenalis szonda maximum 2-3 hetes használata javasolt, ha ennél hosszabb ideig kell benntartanunk, invazív módon enterostomát kell képezni. Ennek lehetőségei a PEG, PEJ, LG, LJ, valamint a sebészi úton létrehozott enterostomák.

 

Beadás módszerei:

 1. Folyamatos táplálás: gyomorba, duodenális ill. jejunális táplálás esetén csak folyamatos beadás lehetséges. Volumetrikus tápszerpumpa segítségével adjuk be. Előnye: csökken a hasmenés előfordulásának esélye.
 2. Bolus táplálás: gyomorszondába lehetséges. Maximum: 300-350 ml/alkalom. Fecskendővel vagy infúziós pumpa segítségével adjuk be. Előnye: jobb tápanyag hasznosítás.
 3. Intermittáló táplálás: csepegtetve vagy pumpa segítségével meghatározott ideig, majd szünet. Előnye: jobb tápanyag hasznosítás.

 

Az enterális tápszerek fontosabb jellemzői

A tápszer különleges táplálkozási igényt kielégítő olyan élelmiszer, amely különleges eljárással, beteg emberek diétás ellátására készült és orvosi felügyelet mellett használható. Olyan betegek kizárólagos vagy részleges táplálására szolgál, akiknél a természetes eredetű tápanyagok vagy azok metabolitjainak felvétele, emésztése, felszívódása, feldolgozása vagy kiválasztása korlátozott, csökkent vagy zavart szenved, valamint más orvosilag meghatározott tápanyagszükséglet áll fenn és az nem biztosítható a hagyományos étrend megváltoztatásával, más különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerrel vagy e kettő kombinációjával. Az esetek jelentős részében a nagy molekulájú (polymericus) nem előemésztett tápanyag diéta alkalmazása javasolt. Ennek előnye, hogy nem magas az osmolaritása, megfelelő emésztés esetén jó és gyors a felszívódása, kevés a mellékhatása. A gyári tápszerek laktóz- glutén- és purinmentesek. Napi 1,5 liter esetén tartalmazzák a szükséges elektrolit, nyomelem és vitamin mennyiséget is. A jelenlegi ajánlások alapján ezek jejunális táplálásra is alkalmasak. Az elemi diéta indikációja csak a súlyosan károsodott emésztés, fehérjeanyagcsere-zavarok, rövid bél szindróma. Glutamin enterális adásával a belek állapota javítható, de a vérszint emelése, így szisztémás hatása kisebb, mint parenterális adásnál. Prebiotikumok (rostok) adása javasolt a vastagbél sejtjeinek táplálására, probiotikumok súlyos állapotban, vagy immundepresszió mellett nem javasoltak a transzlokáció veszélye miatt.

A standard tápszerek 500 ml-es kiszerelésben kaphatóak, 1-1.5 kcal/ml energia tartalmúak, 20-35% zsírt, 45% szénhidrátot, és 15-20% fehérjét tartalmaznak. Ezen tápszerekben kellő mennyiségben találhatók vitaminok, nyomelemek, ásványi sók. Speciális diétáknak megfelelően különböző készítmények léteznek: vese betegeknek nagyobb kalória tartalmú oldatok (ezek azért előnyösek, mert kisebb folyadékterhelést jelent a beteg veséjére nézve), továbbá cukorbetegeknek, krónikus légzési elégtelenségben szenvedőknek csökkent szénhidrát tartalmú oldatok. A tápszerek jelentős része izoozmoláris, de víz beviteléről külön gondoskodnunk kell. Rost tartalmukban eltérhetnek, ami fontos, mert a betegek nem reagálnak egy adott tápszerre egyformán, és gyakori szövődmény lehet a hasmenés, ami az oldatok váltásával kezelhető. Az enterális tápszerekből a beteg tápanyagigényeinek megfelelően választhatunk. (zsír, CH, kalória, fehérje, stb.) Általában 1-2 kcal/ml/perc mennyiség bevitele az ajánlott, hogy elkerüljük a túlzott hormon felszabadulást.

A tápoldatok lehetnek egyféle tápanyagot tartalmazóak (monotápoldatok), többkomponensű tápoldatok, amik a monotápoldatokat összekeverve alkalmazzák, és léteznek úgynevezett „all in one” oldatok, amik teljes értékűek. A kereskedelemben kapható tápszerek lehetnek: kémiailag előre emésztett, könnyen felszívódó tápanyagok; moduláris termékek egy fő összetevővel; betegség specifikus tápszerek (pl. veseelégtelenségben vagy májelégtelenségben alkalmazandók). A szondahasználatnak technikai- (tápszonda beszáradása/elzáródása nyálkahártya laesio, aspiratio) fertőzéses- (helytelen tárolás vagy a tápszerek nem steril vízzel való felöntéséből adódik) és anyagcsere (nem megfelelő tápszerválasztás, megválasztási mód) szövődményei is lehetnek. A tápoldatokat volumetrikus pumpán keresztül adagoljuk a betegeknek, fokozatosan növelve az adagolás sebességét. Kezdetben 30ml/óra sebességgel, később, ha a beteg jól viseli, emeljük a dózist, természetesen a beteg igényeinek megfelelően. Ez nagyjából 50-60 ml/órát jelent. A táplálást folyamatosan végezzük, csupán éjszaka tartunk pár óra szünetet annak érdekében, hogy a gyomor pH a normális szintre csökkenjen, ami segítheti a bakteriális kolonizáció gátlását a gyomorban. Helytelen adagolás (hirtelen nagyobb bolusok) hasmenést okozhatnak.

A kritikus állapotú betegek immunválasza károsodott lehet. Az elmúlt években különböző tápanyagok hatását vizsgálták a szervezet metabolizmusára és immunfunkcióira. A glutamin nevű aminosav serkenti a nitrogén transzportot, és csökkenti a vázizomzat illetve az intestinális fehérje katabolizmust. Az arginine egy olyan aminosav, amely javítja a makrofágok és a neutrofil granulociták citotoxicitását, és stimulálja a T-sejt funkciót. Az omega-3-zsírsavnak anti-inflammatorikus és immunmodulációs hatásai vannak.

3.3.jpg

 

Gyógyszerek adagolása tápláló szondán – eszközön keresztül

A tápszerrel együtt gyógyszert nem szabad beadni, ezt a táplálás előtt vagy után lehet elvégezni, és a szondát gyógyszeradagolás után át kell öblíteni. Csak az orvos utasítására lehet gyógyszert a tápláló eszközökön keresztül bejuttatni. A szilárd gyógyszerformák hatása a feloldás, elegyítés után megváltozhat, ezt figyelembe kell venni (pl. retard készítmények).

Tápszerek hígítása

Normál esetekben nem javasolt a tápszereket hígítani, hanem a megfelelő kalóriájú és osmolaritású tápszerek közül kell választani és változtatni a beteg toleranciájának megfelelően. Amennyiben szóba jön a tápszer hígítása a következő oldatok használata ajánlott:

 • steril izotóniás NaCl-oldat
 • tiszta ivóvíz az otthoni ellátás keretein belül, gyomorba való táplálás esetén
 • forralt, majd lehűtött tiszta ivóvíz az otthoni ellátás keretein belül vékonybélbe való táplálás esetén.

 

Tápszerek tárolási szabályai

Tiszta, hűvös helyen, tűző naptól védve tárolandó. A lejárati idő követése fontos. Felbontás után 24 órán belül használható fel. Amennyiben a tápszer teljes tartalmát nem használjuk fel, címkézni kell a felbontás idejét, majd hűtőszekrénybe helyezni (+3 – +8oC között). Alkalmazása előtt szobahőmérsékletűre kell melegíteni.

 

Az enterális táplálás lehetséges szövődményei

 • diarrhoea
 • gyomor retentio
 • nausea, emesis
 • szonda elzáródása
 • nyelőcső és gyomor erosio
 • orr- és torok irritációja
 • aspiratio
 • gastrointestinalis reflux
 • metabolikus szövődmények: hyponatraemia, hypernatraemia, dehidratio, hyperglycaemia, hypogylcaemia, hypokalaemia, hyperkalaemia, hypophosphataemia, hyperphosphataemia

3.4.jpg

AZ ENTERÁLIS TÁPLÁLÁS ÁPOLÓI FELADATAI

Lehetséges táplálási módok:

 • Nasogastricus/ nasoduodenális szondán
 • Jejunális szondán
 • Enterostomán
 • Percután endoscopos gastrostomán (PEG)
 • Percután endoscopos jejunostomán át (PEJ)

Lehetséges tápanyag beviteli módok:

 • Intermittáló, folyamatos és bolusokban alkalmazott technikával.
 • Tápláló pumpa, gravitációs szerelék, vagy fecskendő alkalmazásával

 

Előkészítés

Eszközök:

 • szondatáp (gyári készítmény – diagnózistól, kalória, fehérje szükséglettől függően orvosi előírás szerint)
 • 100 vagy 150 ml-es fecskendő, gravitációs szerelék, vagy tápszer adagoló készülék
 • papírvatta, ágyvédelem
 • vesetál
 • gyomortartalom felfogására a szondával kompatibilis zsákos szerelék
 • víz (vagy izotóniás NaCl oldat)
 • védőkesztyű
 • phonendoscop
 • szonda lezáró dugó
 • kocher
 • dokumentáció

Környezet:

– intimitás biztosítása, paraván

– beteg elhelyezése, mobilizálása

– megfelelő megvilágítás

– megfelelő hőmérséklet

Beteg:

– betegazonosítás

– tájékoztatás

– kényelmes testhelyzet biztosítása, pozicionálás

 

Alkalmazás, kivitelezés:

– végezzen higiénés kézfertőtlenítést

– készítse össze az eszközöket

– ellenőrizze az eszközök épségét, működését, a tápszer hőmérsékletét, szavatosságának idejét

– gondoskodjon az ágyvédelemről

– végezzen higiénés kézfertőtlenítést, húzza fel az ápolási kesztyűt

– ellenőrizze a tápszonda helyes pozícióját, tekintsen be a beteg szájába is

– győződjön meg a gyomor teltségéről

 

Intermittáló táplálás

 • töltse meg a fecskendőt tápszerrel
 • lassan, fokozatosan nyomja ki a fecskendő tartalmát a szondába, mindaddig, míg a beteg számára előírt mennyiséget be nem adta (max: 250 – 300 ml / 1 alkalom).

Folyamatos táplálás

 • tápszer-adagolókészülék alkalmazásával
 • gravitációs szerelékkel, szükség szerint beállított és ellenőrzött cseppszámmal adja be az oldatot
 • a táplálás befejezéseként öblítse át vízzel a szondát
 • zárja le a szondát
 • szükség szerint végezzen szájápolást, kötéscserét
 • helyezze a beteget kényelembe
 • gyűjtse össze a kiegészítő felszerelést és a kesztyűvel együtt dobja a veszélyes hulladék gyűjtőbe
 • alkalmazzon higiénés kézfertőtlenítést
 • dokumentálja a beavatkozást.

 

Megfigyelési feladatok:

 • beteg tápláltsági állapota, testsúly
 • szonda helyzete, átjárhatósága
 • kötés, rögzítés
 • bőr és nyálkahártya
 • tápoldatok állaga, szerelékek, pumpák cseréjének ideje, működése
 • a beteg székletürítésének és székletének megfigyelése

 

Teendők a beavatkozás után:

 • tegye rendbe a beteget és környezetét
 • fektesse a beteget kényelmes testhelyzetbe
 • egyszer használatos eszközöket tegye a veszélyes hulladékgyűjtőbe
 • végezzen higiénés kézfertőtlenítést
 • elvégzett műveletet dokumentálja

 

Dokumentálás:

Dokumentálja a tevékenység elvégzését, esetleges észrevételeket az ápolási betétlapon, lázlapon, táplálási lapon:

 • az elrendelő orvos nevét
 • a beadott táplálék mennyiségét, minőségét, módját
 • a beadás időpontját
 • a gyomortartalom mennyiségét
 • folyadék egyenleg vezetése
 • az esetleges észrevételeket
 • a beavatkozást végző személy aláírását

 

Hibalehetőségek:

– betegazonosítás elmulasztása

– aszepszis – antiszepszis szabályainak be nem tartása

– nem megfelelő hulladékkezelés

– helytelenül tárolt tápszer

 

Szövődmények/nem várt események:

– aspiráció

– puffadás, hányinger, hányás

– hasmenés, székrekedés

– fertőzés

– hiánybetegség

– alul- túl táplálás

 

A beteg klinikai táplálása ugyan olyan figyelmet, szakmaiságot és felelősséget igényel, mint bármilyen más magas rizikójú invazív beavatkozás!

Dr. Pápai Tibor

 

Facebook Comments Box
One thought on “A beteg táplálkozási szükséglet kielégítésének ápolási specialitásai 3. Az enterális táplálás”
 1. Tankórterem ezt írta (időpont: 2019. febr. 14., Cs 9:09):

  > Tankórterem posted: “A klinikai táplálásnak 2 fő formáját különböztetjük > meg. Enterális táplálás során a gyomor-bélrendszerbe többnyire > transnazálisan vezetett szondán át juttatjuk be, míg a parenterális > táplálás során infúzió segítségével, az emésztőcsatorna megkerülésével t” >

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.