Mérgezésről akkor beszélünk, amikor valamilyen, a szervezetbe kerülő anyag (méreg) a szervezet élettani működését átmenetileg vagy tartósan megváltoztatja, és ennek következtében az életfunkciók egy része zavart szenved.

1

Mérgezés történhet véletlenül, vagy öngyilkossági szándékkal. A leggyakoribb mérgezések a kábítószerek, CO, füstbelehelés, marószerek, klórgáz, gomba, méreggel ölő állatok marása által történnek. A leggyakoribb gyógyszermérgezések a benzodiazepinek, antidepresszánsok, béta-blokkolók, carbamazepin, pirazolon, NSAID, Ca-antagonisták, paracetamol. Fontos megjegyezni, hogy az összes mérgezés 45%-ban az alkohol is szerepet játszik.

2

Kezelésében megkülönböztetünk általános vagy aspecifikus, és specifikus elveket. Minden esetben kiemelt jelentőségű az ellátó személyzet védelme, ezért a védőeszközök használata kötelező! Szintén fontos az agitált, zavart tudatú betegek esetén a biztonsági tényezők betartása!

Diagnosztikai lehetőségek:

 1. Az elsődleges állapotfelmérése az ABCDE algoritmus (+ a tudat /AVPU/, eszmélet) vizsgálata alapján, annak céljából, hogy felmérjük van-e azonnali beavatkozást (légútbiztosítás, lélegeztetés, keringés fenntartása) igénylő állapot! Amennyiben szükséges a beavatkozásokat mielőbb el kell végezni!

3

 1. Részletes anamnézis, heteroanamnézis felvétele: mikor, mi és mennyi volt a mérgező anyag, volt-e már máskor is mérgezése a betegnek, ha igen annak jellemzői. A feltalálásnál, mit találtak (búcsúlevél, gyógyszeres doboz, vegyszeres üveg, előző zárójelentések stb.)
 2. Fizikális betegvizsgálat, EKG (szívre ható szerek esetén)
 3. Általános labor vizsgálatok (artériás vérgáz, vérkép, vércukor, Na, K, CN, se osmolaritás)
 4. Képalkotó diagnosztika- pl. mellkas Rtg aspiráció gyanújakor
 5. Endoscopia indokolt esetben (pl. sav, lúg, marószer mérgezés)
 6. Speciális toxikológiai vizsgálatok, toxikológiai minta (vér, vizelet, gyomormosó folyadék)

A mérgezett beteg akut ellátásának főbb szempontjai

A mérgezettek ellátásának általános vagy aspecifikus elvei a vitális paraméterek stabilizációját jelenti.

 • szabadlégutak biztosítása és fenntartása
 • oxigenizáció/ventiláció biztosítása (oxigén terápia, gépi lélegeztetés)
 • 2 db, legalább G18 méretű perifériás véna biztosítása
 • folyadékterápia
 • vitális paraméterek folyamatos monitorozása: EKG, pulzus, SatO2, légzés,
 • tudatállapot (AVPU) követése, tudatzavar esetén: naloxon (ópiát-antagonista), flumazenil (benzodiazepin antagonista), glukóz adása megfontolandó

A specifikus terápia célja a további felszívódás megakadályozása, az elimináció elősegítése, és a szer specifikus semlegesítése antidotum adásával.

Külső dekontamináció: növényvédő szerek, marószerek, élősködők, radioaktív szennyeződések, elhanyagolt küllemű beteg esetén a ruházat eltávolítása, a kültakaró lemosása. A szem decontaminálása bő vizes öblítéssel történjen.

Hánytatás: közvetlenül a méreganyag bevételét követő 60 percben javasolt. Hat hónapnál fiatalabb gyermekekben, zavart tudatú beteg esetében, Mallory-Weiss szindrómában, sav-, lúg-ivást követően kontraindikált. Javasolt a garat mechanikus ingerlése, meleg (sós) víz itatása vagy ipecachuana szirup itatásával.

7.jpg

Gyomormosás: csak életveszélyes mérgek bevétele esetén javasolt, kontraindikáció: (nem biztosított légutak, hidrokarbon mérgezés, vérzés veszélye esetén, perforáció veszélye esetén, marószer mérgezés esetén). Bal oldalfekvő Trendelenburg helyzetben pozícionálják a beteget, 36-40 Ch vastag síkosított szondát szájon át vezetnek le, majd 2-300 ml testmeleg vízzel, a mosást addig kell folytatni míg a mosófolyadék tiszta nem lesz. Bevezetés utáni aspirátumból toxicologia mintavétel javasolt. Gyomor ürülését késleltetik az aspirin, vaskészítmények, barbiturátok, antikolinerg szerek, valamint a bélrendszer motilitását csökkentik az ópiátok, atropin, antidepresszánsok, phenytoin, ezekben az esetekben 1 órán túl is indokolt lehet a gyomormosás

Hashajtás: nincs szerepe a mérgezett betegek ellátásában, mert súlyos mellékhatásokat okoz, mint elhúzódó hasmenés, dehydráció, ion zavarok

Bélmosás: a duodenumba v. jejunumba levezetett szondán keresztül 1500-2000 ml/h polietilénglikol adagolnak, de előtte és alatta metoclopramid adása javasolt. A bélmosás a beteg folyadék és ion háztartását nem zavarja. Javasolt az enterosolvens gyógyszerek, vaskészítmények, body packers, verapamil, theophyllin, ampicillin, aspirin, lítium, paraquat, növényi magvak, arzén okozta mérgezések esetén.

Orvosi szén: általános antidótum, a legtöbb gyógyszer megkötésében hatékony szer, adagja 1g/kg. Ismételt 2-4 óránkénti adása javasolt, carbamazepin, digoxin, nadolol, barbiturátok, gluthethimid, theophyllin mérgezés esetén. Kontraindikált nem biztosított légutak, vérzés veszélye, perforáció veszélye, marószer mérgezés esetén.

Forszírozott diurézis: a vizelet savanyítása vagy lúgosítása a mérgezéstől függően

Dialízisek vagy extracorporális technikák: a hemodialízis elsősorban kis molekulák eltávolítására alkalmas, melyek megoszlási térfogata, fehérjéhez kötődése, lipid oldékonysága alacsony. Ilyenek a metanol, etanol, etilénglikol, szalicilátok, lítium. Hemoperfúzió során a dilaizáló filtert egy szénoszloppal helyettesítik, és ezen áramoltatják át a vért. Elsősorban lipid oldékony molekulák eltávolítására használható. Egyéb beavatkozások lehetnek még a Peritonealis dialízis, Hemofiltráció, Plazmaferezis (gyilkosgalóca és Ca csatorna blokkoló mérgezésben) és az ECMO (extracorporalis membrán oxigenizáció). Tekintettel arra, hogy a mérgezések többségében a beteg állapota egyszerű konzervatív kezelésre rendeződik, és arra, hogy mind a hemodialízis, mind a hemoperfúzió akár súlyos szövődményeket is okozhat (centrális véna kanülálás, véralvadási zavar, trombocitopénia, hemodinamikai instabilitás), ezért indikációjuk elsősorban a súlyos mérgezésekre korlátozódik, amikor a súlyos tudatzavar mellé hemodinamikai instabilitás is társul.

Antidótumok adása, amennyiben ismert a mérgezést okozó szer

6

 • Benzodiazepineknek bár van antidótuma a flumazenil (Anexate), de mivel a szer rendkívül rövid hatású, és drága, valamint a benzodiazepin intoxikált betegek többnyire 12 óra alatt „kiheverik” a mérgezés okozta tüneteket, a flumazenilt ritkán alkalmazzák.
 • Ópiátok a kábítószerezés terjedésével egyre gyakoribb mérgezés. Jellemző tünetei a tűhegynyi pupilla, tudatzavar, légzésdepresszió. Rabdomiolízis, endocarditis sem ritka szövődmény. Naloxon (Narcanti) a specifikus antidótuma, melyet rövid félélet ideje miatt folyamatos infúzióban, perfúzorban, kell adni. Késői komplikáció az elvonási tünet.

 

A mérgezések felismerése, a mérgezettek vizsgálata, ellátása kiemelt jelentőségű, tekintettel, hogy a mérgezések igen jelentős formája nagyon gyors lefolyású és tartós károsodást vagy a beteg halálát is okozhatja! Mindig gondoljon mérgezésre, amennyiben a beteg állapotát semmi más anamnesztikus, diagnosztikai és vizsgálati adat nem támasztja alá!

Dr. Pápai Tibor Ph.D

 

 

 

Facebook Comments Box

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.