A vérkép vizsgálata a vér alakos elemeinek minőségi (qualitativ) és mennyiségi (quantiativ) mutatóira irányul. A vér alakos elemei a vörösvértestek (vvt vagy RBC – red blood cells), fehérvérsejtek (fvs vagy WBC – white blood cells), és a vérlemezkék vagy trombociták (thr vagy PLT – platelet). A vérben az alakos elemek térfogati arányát a hematokrit érték adja meg, ez normálisan 36-47 % között található. A vérkép vizsgálatához általában vénából nyert, alvadásgátolt teljes vért veszünk, EDTA-t tartalmazó (“lila kupakos”) csőbe, majd a levételt követően alaposan át kell forgatni (TILOS összerázni!), hogy az alvadásgátló hatása érvényesüljön.

 

A Quantitatív vérkép a teljes vérkép része, összetett vizsgálat, amely a vér különböző összetevőit elemzi a vérsejtek automatizált megszámlálásával így információt ad a keringő fehérvérsejt, vörösvértest és vérlemezke populációról a sejtek számáról, alakjáról, típusáról és nagyságáról.

 

a vér összetevői normál értéke legfontosabb jellemzői
Haemoglobin

(Hb)

120-157 g/l

vagy

7,2 –9,7 mmol/liter

A hemoglobin (oxigénszállító molekula) mennyiségét írja le a vérben. Az alacsony hemoglobinszint a vérszegénység és a vérvesztés tünete lehet.
Haematokrit

 (Ht)

0.36 – 0.47 L/l vagy

36 – 47 %

A vvt-k térfogatát adja meg a teljes vértérfogat százalékában. A hematokrit-érték csökkenése különböző vérszegénységekben, vérzésben, csontvelő-elégtelenségben, táplálkozási hiányállapotokban, leukémiákban fordulhat elő. Az emelkedett hematokrit-érték vízvesztésre, oxigénhiányos állapotra (pl. szív- vagy tüdőbetegség, dohányzás), bizonyos vérképzőszervi betegségekre (policitémia vera) hívhatja fel a figyelmet.
Vörösvértest-szám 4-5.20 T/l

(Terra/liter)

A vvt-szám a vvt-k tényleges száma vértérfogat egységre vetítve. A magas vörösvértestszám többek között folyadékvesztésre, tüdőbetegségre, a vörösvértest termelés fokozódására (policitémia vera) utalhat. A vörösvértestek számának csökkenése leginkább vérzésre, vérszegénységre, vörösvértest szétesésre lehet jellemző, de egyéb vérképzőszervi betegségre, esetleg vitaminhiányra is felhívhatja a figyelmet.
Fehérvérsejt-szám 4 – 10 G/L

(Giga/liter)

Emelkedhet fertőzésekben, gyulladásos állapotokban, daganatos betegségekben, leukémiában. Csökkenése leginkább daganatos betegek kemoterápiája, sugárkezelése kapcsán vagy bizonyos vérképzőszervi betegségben lehetséges.
MCV

(vörösvértest átlagos térfogata)

80-97 fl

(femto)

Átlagos sejttérfogat (Mean Corpuscular Volume – MCV) a vvt-k átlagos térfogatát írja le. Az érték emelkedett, ha a vvt-k az átlagosnál nagyobbak (makrociták), mint például B12-vitamin-hiány okozta vérszegénységben. Csökkent MCV esetén a vvt-k kisebbek az átlagosnál (mikrociták), ilyen lehet vashiányos vérszegénységében.
MCH

(vvt átlagos hemoglobin-tartalma)

27–34 pg (pikogramm) Az egy vvt-re vetített, számított hemoglobinmennyiség. Mivel a makrociter (nagy) vvt-k nagyobbak, mint a normociter (normális) vagy mikrociter (kis) vvt-k, ezért általában a makrociter vvt-k magasabb MCH-val is szoktak rendelkezni.
MCHC

(átlagos Hb-koncentrációja)

320 – 370 g/l

(gramm/liter)

Átlagos sejthemoglobin-tartalom (Mean Corposcular Hemoglobin – MCH). Az egy VVT-re vetített, számított hemoglobinmennyiség. Mivel a makrociter (nagy) VVT-k nagyobbak, mint a normociter (normális) vagy mikrociter (kis) VVT-k, ezért általában a makrociter VVT-k magasabb MCH-val is szoktak rendelkezni.
Trombocita-szám 140 – 440 G/l (Giga/liter) A vérlemezkeszám a vérlemezkék száma adott mennyiségű vértérfogatban.

Csökkenése kóros vérzéses, emelkedése érelzáródással járó folyamatra utalhat. Emelkedhet vagy csökkenhet a vérlemezke termelést befolyásoló állapotokban; csökken, ha nő a felhasználás (pl.: vérzés); néhány öröklött betegségben, vészes vérszegénységben, a lép túlműködésében.

A Quantitatív vérkép fontosabb jellemzői

 

A Qualitatív vérkép a teljes vérkép része. A vérben lévő alakos elemek közül a különböző fehérvérsejt típusok relatív százalékos megoszlását mérik. A fehérvérsejteknek öt típusa létezik, mint neutrofil, limfocita, monocita, eozinofil és bazofil, ezek funkciója más és más. A minőségi sejtszám megmutatja, hogy egymáshoz képest megfelelő arányban vannak-e jelen az egyes típusok, nem csökkent vagy növekedett-e valamelyik mennyisége, illetve hogy találhatóak-e éretlen sejtek a mintában. A vizsgálat alkalmas a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképességének felmérésére, allergiás reakciók, parazitás és egyéb fertőzések feltérképezésére, gyógyszerallergia súlyosságának megítélésére, leukémiák előrehaladottsági fokának diagnosztizálására.

 

a vér összetevői normál értéke legfontosabb jellemzői
Fiatal alakok 0 – 1 % jelenléte bakteriális gyulladást jelez
Pálcika alakok 0 – 5 %  
Neutrofil granulocita 40 – 75 % A bakteriális fertőzések

elleni sejtes védelem alapját biztosítják

Eozinofil granulocita 0 – 5 % allergiás betegségeknél, illetve paraziták jelenlétében mutatkozik
Bazofil granulocita 0 – 2 % elsősorban az azonnali hiperszenzitivitási immunreakciók vagy az ún. anafilaxiás rohamok kiváltásában van.
Limfocita 20 – 40 % magas értéke vírusfertőzésre utal
Monocita 0 – 2% megszaporodása a vírus,- illetve baktériumfertőzés végét jelzi
Plazmasejtek 0 – 2% ellenanyag-termelő B limfociták

A Qualitatív vérkép fontosabb jellemzői

 

 

Tudod-e ?

A „Balra tolt vérkép” fogalma: Fertőzésekben nő a fehérvérsejt-szám, és a vérkép általában “balra tolódik”. Ez azt jelenti, hogy a gyulladásos reakcióra adott válaszként fiatalabb, éretlen fehérvérsejtek jelennek meg a vérben. A magas fehérvérsejt-szám (a leleten általában fvs. vagy WBC (white blood cell) leukémia jele is lehet!

 

Dr. Pápai Tibor

 

Facebook Comments Box
2 thoughts on “A vérkép vizsgálata”
  1. Nagyon tetszett az osszefoglalas,igy 38 ev utan jo volt ujra atismetelni a verkep es alakos elemeit.Koszonom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.