A vizsgálat elvégzésének leggyakoribb indikációi műtét előtti kivizsgálás, antikoaguláns terápia követése, fibrinolitikus terápia ellenőrzése, vérzékenységi hajlamok, DIC, trombózishajlam, májbetegségek diagnosztikája. A vérvételi cső a kék kupakos kémcső legyen, hogy az alvadási folyamatok ne induljanak be, e célt szolgálja, hogy az antikoaguláns:Na-citrát arány, vagy is a vér:citrát arány 9:1. Kiemelt jelentőségű a cső azonnali forgatása (nem rázása!) a levétel után, hogy a minta a citráttal jól elkeveredjen. Az aránytalan minta az alvadási idő megnyúlását az esetleges hemolízis pedig az alvadási idő megrövidülését eredményezi. Fontos tudni, hogy a NaCl infúzió megnyújtja az APTI, TI időt, ezért az ilyen összetételű infúzió bekötése előtt célszerű levenni a vért!

 

A koagulogram fontosabb jellemzői

 

összetevői normál értéke legfontosabb jellemzői
Prothrombin idő

(PI)

10-15 sec A prothrombin idővel mérjük a véralvadási időt a VII. faktor aktiválásától a fibrinalvadék kialakulásáig. A vizsgált alkalmas: az antikoaguláns terápia hatásosságának nyomon követésére, a véralvadási képesség megfelelőségének mérésére és a vérzési rendellenesség kivizsgálására
Az extrinzic rendszer aktivitásának jellemzésére egységesen az

INR-t használjuk

Referencia tartomány:

0,85 – 1,15 INR

Terápiás tartomány:
2,5 – 4,5 INR

 

 

Az antikoaguláns kezelésben nem részesülők kóros prothrombin értéke: 1 percen túl alvad. Az antikoaguláns kezelésben részesülők kóros prothrombin értéke: > 5 INR.

Alacsonyabb PI érték fokozott alvadékonysággal, trombózisokkal, embólia kialakulásával járhat.

A megnyúlt PI érték vérzékenységet okoz.

Aktivált parciális tromboplasztin idő (APTI) Koagulometriás módszer: 28-40 s

Kromogén

módszer: 90-120 s

 

 

Az APTI méri az alvadási időt a XII. faktor aktiválásától a fibrinalvadék kialakulásáig.

A vizsgálat elvégzésének indikációja a vérzéses vagy thrombotikus esemény okának kutatásakor (TE, DIC, tisztázatlan vérzés, véralvadásgátló heparin terápia, valamint egyéb terápiás véralvadásgátlók, mint a hirudin vagy az argatroban monitorozására is.

Trombin idő

(TI)

Referenciatartomány: 14-27 s

 

A plazma thrombinidő-vizsgálat thrombin hatására a fibrinogén fibrinné történőn alakulásához szükséges időt adja meg. Indikációja az urokináz, sztreptokináz kezelés monitorozása, fibrinogén rendellenességek.
Fibrinogén Referencia tartomány:

1,5-3,5 g/L

 

A fibrinogén egy akut fázis reakció fehérje is, ami azt jelenti, hogy a fibrinogénszint hirtelen megnövekszik bármely olyan állapot esetén, amely akut gyulladást vagy szöveti sérülést okoz. A vizsgálat indikációi: haemorrhagiás diatézisek, DIC, kardiális történések, fibrinolitikus kezelés monitorozása.   Emelkedett szint található akut fertőzések, gyulladások, tumoros betegségek, coronaria betegség, Stroke, trauma esetén.
Fibrindegradációs termékek

(D-dimer)

Referencia tartomány D-dimer: <0,5 mg/l

 

A véralvadási folyamat alatt fibrinnek képződnek. Ezek keresztkötéssel kapcsolódnak, hogy fibrinhálót képezze és segít vérrögöt képezni a sérülés területén. Ha a területnek elég ideje volt begyógyulni, akkor a szervezet a plazmint használja arra, hogy a thrombust apró darabokra hasítsa, hogy így eltávolítható legyen. A szétmállott thrombus darabjait nevezzük fibrin degradációs termékeknek (FDP). A létrejött FDP-k egyike a D-dimer, amely a keresztkötött fibrin darabjaiból áll. Normál körülmények között a D-dimer nem mutatható ki a vérből és csak a vérrögképződést követő lebontó folyamatban alakul ki. Az emelkedett D-dimer szint kapcsolatban van olyan klinikai állapotokkal, amelyekben in vivo megtörténtek ezek a folyamatok: mélyvénás trombózis, disseminalt intravascularis coagulopatia (DIC), -pulmonális embólia, posztoperatív állapotok, malignitás, trauma, pre-eclampszia.

Dr. Pápai Tibor

Facebook Comments Box

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.