A COVID pandémia második hullámában mostanra kialakuló túlterheltség, kapacitáshiány, és az egyre növekvő veszteségek lelki terhei miatt az egészségügyi dolgozók erőforrásai kiemelten fontos szerepet játszanak abban, hogy munkájukkal minél több rászoruló honfitársunkat el tudják látni, meg tudják menteni!
Az elbúcsúzás lehetőségei
Az egészségügyi dolgozókkal folytatott segítő beszélgetéseink gyakori témája a COVID-os beteg haláltusája: a „nem tudtam segíteni az utolsó óráiban”; „fájdalmat okoztam a beavatkozásokkal”; „a sok munka miatt, nem volt időm emberként megfogni a kezét, és kicsit vele lenni”; „egyedül kellett meghalnia, mert a hozzátartozókat nem engedhetjük be a haldoklóhoz”!
Az új rendelkezések szerint minden haldokló COVID-os beteghez egy hozzátartozó beengedhető 5 percre. Ez az 5 perc nagyon kevés, és mégis óriási esély a méltó búcsúra, megbékélésre!
Felkészületlenül, betegnek és hozzátartozónak is ijesztőnek, megoldhatatlannak tűnhet a helyzet. Ennek a búcsúlátogatásnak lehetséges tematikáját gyűjtöttük össze, egy olyan mintasort alkotva, mellyel a hozzátartozók lehetőségeket kaphatnak a gyakran bénító tehetetlenségben. Ha a család együtt készülhet a búcsúlátogatásra az minden résztvevőnek felemelő lehet.

https://twitter.com/obispomunilla/status/723106498302222336

Kedves Hozzátartozók!
A járvány miatt, haldokló betegünkhöz egy hozzátartozót engedhetünk be elbúcsúzni 5 percre. Ennek a nagyon nehéz helyzetnek a segítésére összeállítottuk azokat a témákat, melyeket sorvezetőként használva összeírhatja a család/saját legfontosabb mondanivalóját Lehet, hogy csak egyetlen mondatot választanak/választ ki az ajánlottak közül. Az ajánlott mondatokból válogassák össze az Önöknek lényegeseket.
(Segíthet, ha leírva ott van, amit mondani akar Önnél, aki a látogatást teszi.)
A búcsúzás során azzal segít a leginkább, ha nyugalmat áraszt, megnyugtat szavakkal, imával, vagy csak egy csendes kézfogással. Lehet, hogy amit készül elmondani elhangozhat, de az is lehet, hogy csak egy-egy szó „Búcsúzok”/ „Búcsúzunk”, „Szeretlek”/”Szeretünk”, és amivel készült, azt némán fogja felolvasni.
Érezni fogja a betegágynál, hogy mire van szükség!
Bármelyik mondatunkat alakíthatja saját személyes mondanivalójához, belső meggyőződése szerint választva, tudva azt, hogy az elmenőnek és az életben maradó hozzátartozóknak is felbecsülhetetlen segítség, ha el tudnak búcsúzni!

https://arquidiocesejuizdefora.org.br/unidade-de-saude-de-juiz-de-fora-tera-visitas-diarias-de-ministros-da-eucaristia/

Búcsúzás szövege
Kedves (neve, akitől búcsúznak)!
(Kezének érintése.)
A járvány miatt csak egy embert engednek be elbúcsúzni Hozzád!
Ezért az egész család /minden szeretted küldötteként jöttem.
Azért vagyok itt, hogy rendeződjenek a dolgaink, és tudd: veled vagyunk akkor is, ha nem lehetünk itt melletted!
Búcsúzni jöttem:

 1. Szeretném elmondani, hogy hálás vagyok/köszönöm, hogy
  • felneveltél
  • szerettél,
  • megtanítottál,
  • támogattál… stb.
  Szeretném elmondani, hogy Anyu/Testvéred, (testvér neve) / Testvérem (testvér neve) stb./ azt üzeni, hogy hálás/köszöni, hogy…
 2. Szeretném meghallgatni amit Te mondanál/üzennél…(csak akkor, ha a beteg képes beszélni)
 3. Szeretném, ha tudnád:
  • már megbocsátottam azért, amikor, összevesztünk, (…)
  • szeretnék megbocsátani azért, amikor, összevesztünk, (…)
  • nem tudok megbocsátani azért, amikor összevesztünk, de ezzel már nekem lesz dolgom.
  Szeretném, ha tudnád Anyu/Testvéred,/ Testvérem,/stb. azt üzeni,
  • már megbocsátott azért, amikor, összevesztetek, (…)
  • szeretne megbocsátani azért, amikor, összevesztetek, (…)
  • nem tud megbocsátani azért, amikor összevesztetek, de azzal már neki lesz dolga.
  Kérlek/kérünk Te is bocsáss meg nekem/nekünk/…/ azért, amikor, összevesztünk, /…
 4. Most elengedünk, menj, ha eljött az idő, és menned kell!
  Kérlek/kérjük, Te is engedj el engem/bennünket, /…/
 5. Hiányozni fogsz, de itt leszel velünk a szívünkben,
  • a gyerekeid/unokáid rád hasonlító mozdulataiban, tetteiben, az együtt elkezdett dolgainkban, …
 6. Visszük tovább, a közös emlékeinket, amit adtál, tanítottál, (stb…)! Gondolatban még sokáig eszünkbe jut majd, hogy mit mondanál, mit tanácsolnál!
 7. Úgy szeretnék fiadként/lányodként/testvéredként stb. élni, hogy büszke lehess rám!
 8. Gondolunk Rád/imádkozunk Érted/kérjük az Univerzum/Jó Isten erejét neked, akkor is amikor nem lehetünk melletted a nehéz pillanatokban!
 9. Saját hitrendszerének megfelelő gesztusokkal, ha letelt az 5 perc fejet hajtva, /imára kulcsolt kézzel, /saját szívére tett kézzel/ stb. azzal az érzéssel, hogy megtette, amit tehetett, hazaindul, miközben tudja: ELBÚCSÚZOTT!!!
 10. A családtagjaival megosztja a búcsú perceinek emlékét.

A szerkesztette Dr. Tessely Karolina családorvos, pszichoterapeuta szakorvos, a Habitus Mentálhigiénés Alapítvány elnöke, és a Lélekzug Tréningközpont létrejöttének irányítója

Mentőorvosként, családorvosként és pszichoterapeutaként is mindig szívén viselte az egészségügyi dolgozók mentális egészségét. Ez vezérelte akkor is, amikor a búcsúlátogatásnak lehetséges tematikáját gyűjtötte össze, egy olyan mintasort alkotva, mellyel a hozzátartozók lehetőségeket kaphatnak a gyakran bénító tehetetlenségben.
Az egészségügyi dolgozókkal folytatott segítő beszélgetéseink gyakori témája a COVID-os beteg haláltusája: a „nem tudtam segíteni az utolsó óráiban”; „fájdalmat okoztam a beavatkozásokkal”; „a sok munka miatt, nem volt időm emberként megfogni a kezét, és kicsit vele lenni”; „egyedül kellett meghalnia, mert a hozzátartozókat nem engedhetjük be a haldoklóhoz”! A búcsúlátogatás ehhez kíván támogatást nyújtani a betegnek, a hozzátartozóknak és az egészségügyi dolgozóknak. http://habitusalapitvany.hu/

Kiemelt kép: https://www.nbcdfw.com/news/national-internatio

Facebook Comments Box

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.