A diagnosztikus algoritmust követően a megállapított diagnózis korszerű terápiás ajánlását követve a konzervatív kezeléseken túl, megfelelő indikációk alapján gyakran sebészi, műtéti beavatkozásra lehet szükség. A műtét hatékonysága függ a műtét sürgősségétől. A műtét alatti és utáni szövődmények jelentős része megelőzhető a beteg megfelelő előkészítésével. Az ápolási folyamat szakszerű tervezés és kivitelezése jelentősen hozzájárul a műtét kimeneti mutatóinak eredményéhez, ezért kiemelt jelentőségű a perioperatív ciklus ápolói specialitásaival foglalkozni!

A műtét, operáció, a betegségek gyógyítása, megelőzése, ill. felismerése, valamint a sérülések következményeinek gyógyítása céljából végzett sebészeti beavatkozás, gyógyító, profilaktikus, diagnosztikus célból.

A műtét javallata általánosan elfogadott, egyértelmű, ha a beteg vagy sérült kóros állapotán csak műtéttel lehet javítani. A betegre vagy sérültre vonatkoztatva mérlegelni kell a műtét kockázatát és a várható eredményt. Műtéti javallat az életmentő beavatkozás.

Műtét időpontjának megválasztása:

A sürgős, urgens műtét lehetővé teszi a rövid előkészítést (vér és folyadékpótlás, sav-bázis zavarok rendezése, shocktalanítás). 1-2 óra késlekedés nem ront, hanem javít a műtét kilátásán. Akkor sürgős a műtét, ha a nélkül a beteg rövid időn belül, nagy valószínűséggel életét vesztené.

Választott időpontban végzett, elektív műtét, ha a beteg károsodása nélkül a műtét hosszabb ideig halasztható. Szükség szerinti vizsgálatok elvégzése és az előkészítés után a legalkalmasabb időpontban kerül a beteg műtétre.

Műtét célja lehet:

  • kuratív gyógyító pl. köves epehólyag eltávolítása, gyomorrák gyökeres kivágása
  • palliatív tüneti pl. ha a pancreas tumor nem eltávolítható, de az általa okozott nyombél és epeút elzáródást megkerülő anastomósisokkal áthidalható.
  • preventív megelőző pl. panaszt nem okozó vastagbél polypokat is kiírtják praecancerósis miatt.

A műtéti kockázat a károsító tényezők + szervezet válaszreakciójának együttese alapján határozható meg. Minden műtét károsítja a szöveteket, sejteket. Különböző mértékű vérzéssel és sejtpusztulással, fertőzés veszéllyel jár, és megterheli az idegrendszert is.

Legnagyobb kockázat a műtéti halálozás, amikor a beteg műtét alatt vagy műtét után 30 napon belül elhalálozik.

Maradandó károsodás a morbiditás, pl: pancreas kiirtása utáni diabetes (nehezen gyógyítható).

A műtéti kockázat függ a műtétet szükségessé tevő sérüléstől, betegségtől, műtét típusától, beteg általános állapotától, kísérő betegségeitől.

Fokozott műtéti kockázatot jelentenek, akár kontraindikálhatják a műtétet a légzési elégtelenség, dekompenzált szív-, máj-, veseműködés, szívinfarktus után röviddel, anyagcserezavarok, súlyos általános arteriosclerosis, nagyfokú elhízás és fogyás esetén.

Alapvető műtéti beavatkozások, műtéti metszések:

A sebészeti metszés a szövetek szétválasztása. Minden műtét a bőr vagy nyálkahártya átmetszésével kezdődik, majd az alatta levő szövetek átvágásával folytatódik, egészen addig, amíg a tényleges műtéti területet el nem érjük. Minden metszésnek olyan nagynak kell lennie, hogy jó áttekintést nyújtson még a legmélyebben fekvő műtéti részletekről is.

A műtét során

  • zárnak valamilyen üreget, sérülés, műtét által oko­zott sebet (sutura)
  • feltárnak, megnyitnak egy üreget (-tomia, punctio)
  • átültetnek szöveteket, szerveket (transplantatio)
  • eltávolítanak valamilyen akadályt, vagy szövetet (resectio, amputatio, -ectomia)
  • összeköttetést teremtenek két szerv között, vagy a külvilággal (-stomia)
  • kóros összeköttetést szüntetnek meg, szervet, daga­natot távolítanak el (exstirpatio)
  • helyreállítják a szervek egymáshoz való normális viszonyát.

Laparatómia a hasüreg megnyitását célzó műtét, amely osztályozható az iránya szerint hosszanti, haránt, ferde, kombinált metszések, vagy az izmokhoz való viszonyuk szerint.

– metszések, amelyek nem vágnak át izmot

– metszések, melyek rostjaik mentén választják szét az izmokat

– metszések, melyek átvágják az izmokat.

Hosszanti laparatómiák a felső median, középső median, alsó median, paramedian laparatómia, transrectalis (hosszanti) laparatomia, pararectalis laparatomia, laparatómia a linea semilunarisban.

Haránt laparatómiák a felső haránt laparatómia, alsó, haránt laparatómia.

Ferde laparatómiák a paracostális laparatómia, oldalsó, ferde transmuscularis.

Rácsmetszések: alsó, laterális rácsmetszés (McBurney), középső, laterális rácsmetszés, alsó, medián rácsmetszés.

A thoracotomia a mellüreg megnyitását célzó műtét. Postero-lateralis thoracotomia, antero-lateralis thoracotomia, axilláris thoracotomia, median sternotomia, haránt sternotomia, thoraco-laparatomia lehet.

Sebészeti műszerek:

Sebészi metszések eszközei, szövetek szétválasztását szolgáló „ vágóeszközök”: sebészi kés- szike, ollók, fűrészek, elektromos kések, UH kés.

Szövetek megragadását, rögzítését, tartását, a műtéti seb feltárását szolgáló eszközök: csipeszek, kampók, lapocok, terpeszek, fogóeszközök.

Vérzés csillapítására szolgáló eszközök: érfogó műszerek, elektromos kések, koagulálók, lézerkések, UH kések.

Szövetek egyesítését szolgáló eszközök: sebészi varrótűk, tűfogók, varróanyagok, varrógépek, szövetragasztók.

2

Endoszkópos műtéti lehetőségek, ezek jelentősége

Endoscopián üreges szervek belvilágának vagy a test belső üregeinek megtekintését értjük speciálisan kialakított optikai eszköz, az endoscop segítségével. Az endoscopos beavatkozások során részben a meglévő testnyílásokon keresztül vezetik be a csőszerű endoscopot valamely üreges szerv belsejébe és azon belül hajtják végre a szükséges beavatkozásokat anélkül, hogy bármilyen műtéti metszést ejtenének. Másrészt a beavatkozások egy csoportjában a bőrön egy vagy több 0,5-1,5 cm-es metszést ejtve azon vagy azokon keresztül vezetik a műtéti területre az endoscopot és a szükséges egyéb műszereket.

Az endoscopos sebészet jelenleg legszélesebb körben művelt része a laporoscopos sebészet.

A laporoscopos technika előnyei: a bőrseb sokkal kisebb, a sebfájdalom igen csekély, a hasfal szerkezetét, mozgását a műtét nem befolyásolja, a keletkezett hegek esztétikusabbak, ritkábbak a sebgyógyulási zavarok. Hasfali varratok hiányában nincs késői filumsuppuratio, kisebb a postroperatív sérvek száma, kisebb a hasűri összenövések száma. Jelentősen csökken a kórházi ápolási napok száma. A betegek 10-14 nap alatt visszanyerik munkaképességüket.

A laparoscopos műtétet laparotomiás műtétté kell konvertálni, ha az operatőr úgy érzi, hogy a laparoscopos eljárás erőltetésével veszélyezteti a beteget.

3.jpg

Speciális felszerelések és eszközök:

Optika: ez szolgáltatja a képet a műtéti területről, az általuk alkotott képet monitoron lehet követni.

Flexibilis fénykábel: feladata a megfelelő megvilágítás, ezen érkezik az optikához.

Fényforrás: 300W erősségű izzók biztosítják a megfelelő világítást.

Videokamera: továbbítja a képet a képernyőre.

Monitorok: általában kettő van.

Pneumo-peritanium tű (Veres tű): a Veres tűn belül kis rúgós szerkezet akadályozza meg azt, hogy a hasfal átszúrásakor hasüregi szervet sértsenek.

Inszufflátor: nyomásvezérelt, elektronikus berendezés, amelyen keresztül a Veres tű segítségével CO2–vel töltik fel a hasüreget, általában 15 Hgmm-es nyomást próbálnak fenntartani.

Trokárok: a műszerek hasüregbe vezetését teszi lehetővé (5-7mm és 10-11mm)

Szívó öblítő berendezés: leszívásra szolgál

Diathermiás készülék: vagy lézerkép, vagy ultrahang kép a preparáláshoz és a vérzéscsillapításhoz szükséges.

Kézi műszerek: fogók, dissectorok, elektrocoagulatios eszközök, ollók, kapocsrakó vagy klipprakó.

Következő tananyagunkban a műtéti (perioperatív) kivizsgálásról és annak ápolói vonatkozásairól lesz szó!

 

Dr. Pápai Tibor

Facebook Comments Box

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.