A múlt héten leadott pszichiátria tananyag folytatásaként, ismét fontos kórképekkel találkozhattok, amelyek felismerése, szakszerű ápolása és a páciens vezetése a mindennapos betegellátás során is fontos.

 

KOGNITÍV ZAVAROK

A kognitív zavarok közül a delíriummal és a demenciával foglalkozunk. A demencia nem pszichiátriai kórkép, azonban a kognitív működések hanyatlása miatt a betegek nagy része előbb, vagy utóbb bekerül a pszichiátriai osztályra. Delírium esetén az agy működését súlyosan fenyegető ártalommal állunk szemben (pl. oxigénellátás zavara, anyagcsere-betegségek, intoxikáció stb.), a tünetcsoport kezelése az egészségügyi ellátás több területét érinti, köztük a pszichiátriát is. A kórképek ismerete elengedhetetlen a betegellátásban résztvevők számára.

  • Delírium

A delírium az agy heveny, félheveny kezdettel fellépő, átmeneti, reverzibilis és átfogó anyagcserezavara, a tudat, a figyelem és a kognitív funkciók zavara jellemzi. A delírium kapcsán a tudat zavara áll az előtérben. Az átlagos, deliriózus tudatzavar jeleit mutató páciens a nap folyamán még teljesen tájékozott, nyugodt, adekvát magatartású lehet, aki az adott helyzethez megfelelően alkalmazkodik, majd meglehetősen gyorsan tájékozatlanná válik, nem tudja, hol van, sok esetben környezetét, sőt hozzátartozóit sem ismeri fel, nyugtalan, sőt, agresszív lesz, és hallucinációk jelenlétére lehet következtetni magatartásából, megnyilatkozásaiból. Kiemelt gyakorisággal fordul elő az idősebb – 60-65 év feletti – korosztálynál, a krónikus betegségben szenvedők (hypertónia, diabetes mellitus, kardiológiai betegségben szenvedők, máj- és vesebetegek, neurológiai kórképekkel kezeltek, stroke-on átesettek, illetőleg Parkinson-betegek) körében. Acutan fellépő súlyos szomatikus betegségekben (magas lázzal járó fertőzések, súlyos sérülések, traumák), illetve szer- (elsősorban alkohol) függők megvonási szakában is gyakori tünetegyüttes lehet

Jellemzők:

A beteg tudata hipervigil, szorongás, alvászavar vezeti be, tudat ébersége hullámzó, tudatállapotot az ingerszegény környezet rontja. Hallucinációk (vizuális, akusztikus), memóriazavar, rendezetlen gondolkodás, inkoherencia jelenhet meg. Gyakran tapasztaljuk, hogy felborul az alvás-ébrenlét ciklus, vitális paraméterekben eltérést tapasztalhatunk, gyakori a hányinger, hányás, étvágytalanság és gyengeség.

Kezelés, ápolás

Legfontosabb az alapbetegség kezelése, és gyakran sürgősségi ellátásban kell részesíteni a beteget. Ápolási feladatok közül prioritást élvez a vitális paraméterek monitorozása. A nyugtalan állapot miatt a sérülések elkerülése, betegbiztonság megőrzése is kiemelkedően fontos. A külső ingerek minimalizálása nagyon hasznos, csendes, de jól megvilágított helységben célszerű elhelyezni a beteget.

  • Demencia

A demencia egy szindróma, ami egy krónikus vagy egyre súlyosbodó agybetegség következménye. Magasabb kognitív funkciók károsodásával jár, így károsodik az emlékezet, a gondolkodás, tájékozódás, megértés, számolás, tanulás, nyelv, véleményalkotás, döntéshozatal. Az öntudat tiszta. Az érzékszervek a megszokott módon működőképesek, az érzékelés zavartalan. A tüneteknek legalább fél éven át fenn kell állniuk. Rendszeresen kísérik az érzelmi élet zavarai, az érzelmi kontroll, a motiváció és a társas viselkedés megváltozása.

Felosztásuk:

Neurodegeneratív betegségek: Alzheimer-kór, Hungtinton-kór, Parkinson-kór, Pick-atrófia, Wilson-kór

Infekciók: Creutzfeldt-Jakob betegség, AIDS-hez társuló demencia, Vírusencephalitis, Krónikus gyulladások: Sclerosis multiplex, Lupus erythematodes,

Reverzibilis és kezelhető demenciák: Vasculáris kórképek, Táplálkozási betegségek, Hormonális betegségek, Toxikus demenciák, Daganatok

Demencia és depresszió elkülönítése

Szempont Demencia Depressziós kognitív zavar
Pszichiátriai előzmény Általában nincs Többnyire van
Kezdet Lassú Gyors, feltűnő
Szubjektív panasz Nincs Van
Kompenzációs törekvés Van Nincs
Kognitív zavar/ magatartás kapcsolata Kongruens Magatartás tünet súlyosabb, mint a kognitív deficit
Figyelem Csökkent Megtartott
Feladatok Hibázik „Nem tudom” válasz
Memória Régi dolgokra Közeli és távoli emlék egyaránt
Betegségbelátás Nincs Általában van
Tüneti fluktuáció Nincs Hullámzó

Leggyakoribb demenciák:

Alzheimer-kór: régen a fiatalabb korban (50. év körül) jelentkező demenciák tartoztak ide, ma már az időskori elbutulások is

Vaszkuláris eredetű: Érrendszeri megbetegedésre vezethető vissza

Pick-féle betegség: az agy sorvadásos elváltozása általában a frontális és a temporális lebenyt érinti.

Creutzfeldt-Jakob kór: kórokozója szivacsos elfajulást okoz az agyban.

Huntington-kór: 4. kromoszómának az elfajulása okozza.

Traumás eredetű kognitív és magatartászavarok: főleg koponyasérülés után marad vissza. Figyelem- memóriazavar, tanulási nehézség, problémamegoldó képesség csökkenése, hangulatzavar, személyiségváltozás jellemzi. Alkohol fogyasztása fokozza a tüneteket.

Gyógyszerek okozta kognitív zavarok: neuroleptikumok, antidepresszánsok, benzodiazepin.

Kezelés, ápolás

Alapvetően az alapbetegséget kell kezelni. Gyógyszerek közül hatékonyak a kognitív funkciót javító szerek (pl donepezil), vagy az agyi mikrocirkulációt javító szerek (pl piracetam), a magatartás befolyásolását enyhe antipszichotikumokkal érhetjük el.

Ápolási feladatok közül leglényegesebb a megmaradt funkciók fejlesztése, illetve hanyatlásuk megakadályozása. A betegség kezdetén a betegbiztonságra kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni, hiszen ebben a stádiumban még sok feladatot egyedül hajt végre a beteg. Viszont a kórházba kerüléssel megváltozik megszokott környezete, emiatt tájékozatlanná válhat. Amint megszokja új környezetét, úgy javul együttműködése.

A betegség előrehaladtával egyre több feladat hárul az ápolóra, egyre nagyobb figyelmet kíván a beteg ellátása.

A kezelés alatt nélkülözhetetlen a kognitív hanyatlás megelőzését szolgáló foglalkoztatások, melyek egyéni és csoportos formában zajlanak.

ALKOHOLLAL KAPCSOLATOS PROBLÉMÁK

7

Heveny toxikus zavarok:

Szokványos részegség: rövid ideig tartó organikus pszichózis, kritikátlan viselkedés, alkoholos lehelet, hangulati labilitás, ataxia jellemzi.

Patológiás részegség: alkoholintoleranciából eredő pszichózis, nagyfokú magatartás-változás jellemzi, néhány óra alatt lezajlik, terminális alvás követi, amnéziával jár. Hirtelen kialakuló tudatzavar, hallucináció, kontrollvesztés, agresszivitás jellemzi.

Alkoholmegvonási szindrómák:

Nem komplikált alkoholmegvonási szindróma: utolsó alkoholfogyasztás után 12-48 óra múlva jelentkeznek. Tremor, ataxia, gyengeség, alvászavar, szorongás, hányinger jellemzi.

Delirium tremens: Komplex anyagcserezavarral járó életveszélyes állapot. Nyugtalanság, agitáció, dezorientáció, hallucináció, tachycardia, vérnyomás kiugrás, vegetatív tünetek megjelenése jellemzi.

 

Alkoholizmus

Általánosan jellemző tünetcsoport nincs. Egyfajta szenvedélybetegség, jellemzői:

  • leküzdhetetlen sóvárgás az alkohol után
  • tolerancia, vagyis azonos hatás eléréséhez egyre több alkoholra van szükség
  • kontrollvesztés, vagyis ha elkezd inni, nem bírja abbahagyni
  • megvonás, ha nem iszik alkoholt, heves testi tünetek alakulnak ki

Társbetegségek: gastrointestinális, májbetegség, neuropszichiátriai betegség, endokrin rendszer betegségei, cardiovasculáris megbetegedések, daganat.

Az alkoholizmus oka jelenleg ismeretlen, de szerepe van genetikai tényezőknek, illetve szociális és környezeti hatásoknak is. Kimenetel változatos, többségük élete végéig küzd a betegséggel, kisebb részük hosszab-rövidebb ideig absztinenssé válik.

Kezelés, ápolás

Gyógyszeres kezelésében speciális az Antaethyl tabletta, mely mankó az alkohol elkerülésében. Ha a beteg ráiszik a gyógyszerre, akkor rosszul lesz, erős hányás jelentkezik. Akár bele is halhat az egyén, ezért a tabletta mellet nem fogyaszthatnak alkoholt a betegek.

Az alkoholizmus kezelése hosszú távú folyamat. Kezelésében kiemelkedő jelentőségű a csoportterápia. Nagyon fontos, hogy minél előbb az AA (Anonym Alkoholisták klubja) csoportba irányítsuk. az AA országosan, nagyon sok településen működik. Ezen kívül léteznek tartós (3-18 hónap) kezelések is. Az intézményben speciális csoportterápiákkal és munkaterápiával kezelik a betegeket.

8

Földi Nóra

Felhasznált irodalom:

Irinyi Tamás: Pszichiátriai szakápolástan, Medicina Könyvkiadó Rt
Tringer László: Sürgősségi ellátás a pszichiátriában, Medicina Könyvkiadó Rt
Tringer László: A gyógyító beszélgetés, Medicina Könyvkiadó Rt
Bitter István: Pszichiátria, Spinger Hungarica Kiadó Kft
Patricia A. Potter, Anne Griffin Perry: Az ápolás elméleti és gyakorlati alapjai, Medicina Könyvkiadó Rt

Facebook Comments Box

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.