A vizeletképzés és kiválasztás szervrendszeréhez a vesék, a húgyvezeték, a húgyhólyag és a húgycső tartozik. A vese vizet és elektrolitokat választ ki, gondoskodik a fehérje-anyagcsere végtermékeinek kiürítéséről, részt vesz a sav-bázis egyensúly fenntartásában, ezzel biztosítja a testnedvek összetételének állandóságát, vagyis a homeostázist. Endokrin működése a renin-angiotenzin rendszer útján a vérnyomás szabályozásában és a hemopoetintermelés révén a vörösvérsejtszám szabályozásában játszik szerepet. Idült vesebetegségben az eritropoetin-termelés csökkenése anémiát okoz. A renin képződés fokozódása hipertóniához vezet (renális hipertónia). A renális hipertónia számos vesebetegségben kialakul. Az angiotenzin szűkíti az arteriolákat és hipertóniát hoz létre.

A vese legkisebb működési egysége a nefron, amelynek részei a Bowmann-tok (kettős falú hártya, melynek fala félig áteresztő) és a hozzá tartozó glomerulus (gomb alakú kapillárisgomoly), valamint a tubulusrendszer (kanyarulatos csatornarendszer). A vizeletképzés a nefronokban történik, és két fázisban zajlik le, a szűrés (ultrafiltráció), ami a glomerulusokban játszódik le és a visszaszívás (reszorpció), amelyet a tubulusok végeznek. A tubulusok működésük alapján két részre oszthatók proximális tubulusok és distális tubulusok.

A glomerulusok által filtrált vizelet (ún. elsődleges vizelet) napi 160-180 liter. Az elsődleges vizeletből a tubulusok alakítják ki a végleges vizeletet, melynek mennyisége napi 1-1,5 liter. A tubulusok az elsődleges vizeletből a vizet és a sókat visszaszívják, 80 %-ából egyenlő arányban (obligát reszorpció), a visszamaradt 30 literből pedig a szervezet szükségleteinek megfelelően (fakultatív reszorpció), és kialakítják a végleges vizeletet.

A vesék működését az idegrendszer szabályozza, a vizeletképződés közvetlen szabályozásában azonban a hormonok hatása is érvényesül. A hipofízis hátsó lebenyének hormonja (antidiuretikus hormon -ADH) szabályozza a distális tubulusokban a vízvisszaszívás.

Panaszok és tünetek vesebetegségekben

 • renális ödéma: szemben a kardiálissal, a laza kötőszöveti bőr alatt képződik (szem, arc, kezek, herezacskó). Oka lehet, a sók és a víz visszatartása, a kapillárisok áteresztőképességének fokozódása, a szövetek vízkötő képességének növekedése, a szérum fehérjéinek csökkenése.
 • fejfájás, szédülés: a vesebetegségekhez gyakran csatlakozó hipertónia tünete
 • tompa deréktáji fájdalom: a vese gyulladásos betegségeiben, valamint vesekőkólika esetén férfiaknál a herébe, nőknél a nagyajakba és a combba kisugárzó fájdalommal jelentkezhet.
 • vizeletürítéssel kapcsolatos panaszok: a vizelet ürítésének (fájdalmas ürítés, gyakori ürítés), visszatartásának problémái.
 • a vizelet mennyiségi elváltozásai: a vizelet mennyisége normálisan napi 800-1500 ml. Amennyiben 600 ml-nél kevesebb az ürített vizelet oligúriáról, 100 ml-nél kevesebb vizelet ürítése esetén anuriáról beszélünk. Poliuriáról beszélünk, amennyiben a napi vizelet egyenleg alapján a napi ürített vizelet mennyisége meghaladja az 1800 ml.
 • Az oligúria okai lehetnek, csökkent folyadékbevitel, a szervezet fokozott vízleadása (exszikkózis), ödémaképződés, vesebetegségek (nefritisz vagy nefrózis szindróma).
 • Az anúria okai lehetnek, a vese működési zavara, vagy lehet vesén kívüli ok úgynevezett álanúria, amikor az uréter vagy húgycső elzáródása illetve idegrendszeri bénulás okozza ezt az állapotot.
 • A poliuria oka lehet a fokozott folyadékfelvétel, a só- és vízháztartás szabályozási zavarai, az ödémák ürítése, vízhajtók hatása, cukorbetegség (nagy sűrűségű vizelet), krónikus vesebetegségben kialakuló kompenzáló poliuria, amely a veseelégtelenség tünete és oka lehet a vese tubulusok működésének károsodása is

a vizelet minőségi elváltozásai: a vizelet vizsgálata az anyagcsere és a veseműködés rendellenességeinek, valamint a húgyúti fertőzések felismerésére szolgáló vizsgálat, amelyet végezhetünk rutinszerű vizsgálatok alkalmával, húgyúti fertőzés gyanúja esetén (pl. alhasi fájdalmak, hátfájás, gyakori vagy fájdalmas vizeletürítés, vagy vér megjelenése a vizeletben), valamint a terhesség gyanúja esetén. Az általános vizeletvizsgálat használható szűrésre és/vagy diagnosztikus eszközként, rendellenességek követésére. Vizeletvizsgálat alatt a tesztek olyan csoportját értjük, amely a vizelettel ürített különböző vegyületek kimutatására és szemikvantitatív meghatározására képes, beleértve a normális vagy rendellenes anyagcsere-működés végtermékeit, valamint a leváló sejteket vagy sejttörmelékeket, valamint baktériumokat.

Az élettani vizelet (urina) normális esetben szalmasárga, áttetsző folyadék, mely vizet, benne oldott sókat, fehérje anyagcsere mérgező végtermékeit (kreatinin, karbamid-nitrogén, húgysav) festékanyagokat (UBG) és a szervezetből vesén át kiválasztódó anyagokat tartalmaz.

A vizsgálat során az számít a normálistól eltérő eredménynek, ha a vizeletben megnő azoknak az összetevőknek a koncentrációja, amelyek normál körülmények között nem jelennek meg a vizeletben.

A vizelet vizsgálata a következőkre terjed ki: glükóz, fehérje, bilirubin, urobilinogén, vizelet pH, aceton, vörösvértestek, fehérvérsejtek, kristályok, baktériumok, fajsúly, üledék,

A mintavétel tervezett vizsgálatnál a reggeli első, középsugaras vizeletből történik, de a sürgősségi ellátásnál a nap bármely időpontjában elvégezhető. A középsugaras mintavétel, lényege, hogy a vizeletürítés kezdetén, az első részt hagyja a beteg kiürülni a WC-be vagy vizelet gyűjtő edénybe, majd 4-5 ml vizeletet fogjon fel a steril edénybe, végül a maradékot ürítse ismét a WC-kagylóba vagy a vizeletgyűjtő edénybe.

Speciális esetekben mennyiségi analízishez különböző időtartamú vizeletgyűjtésre lehet szükség, ami lehet 24 órás (fehérje, WMA, Ca) vagy 12 órás (nappali vizelet 7 – 19 óráig, éjszakai vizelet 19 – 7 óráig) diabetes mellitusban a glükóz kiválasztás mérésére. Fontos alapszabály, hogy a vizeletgyűjtés minden esetben üres hólyagtól üres hólyagig terjedjen. A gyűjtött vizelet össztérfogatát milliliter pontossággal meg kell mérni, és a gyűjtési időtartammal együtt fel kell tüntetni a vizsgálatkérőlapon. A laboratóriumba küldendő rész szállítóedénybe történő áttöltése előtt, a teljes gyűjtött mennyiséget rázással, alaposan össze kell keverni.

A sürgősségi ellátás területén általánosan elterjedt a vizelet vizsgáló tesztcsíkok alkalmazása. A 10-11 paraméteres tesztcsíkot 2-3 másodpercig belemártjuk a mintába, majd kb. 1 perc múlva látható a színváltozás a vizeletalkotók mennyiségének arányában, amelyet a tesztcsík dobozon található színskálához hasonlítjuk.

 • vegyhatás (pH) vizsgálata: A vese fontos szerepet játszik a szervezet sav-bázis egyensúlyának, azaz a vér kémhatásának szabályozásában. Akár savasító, akár lúgosító hatású anyagok szaporodnak fel a vérben, a szervezet a vizelettel igyekszik megszabadulni a feleslegtől, és visszaállítani az egyensúlyt. Ilyenkor a vizelet kémhatása eltolódik az ürített anyagok kémhatásának irányába. Bizonyos esetekben a kémhatás eltolódása kedvez egyes anyagok kristályos kicsapódásának a vizeletben, ami vesekövek kialakulásához vezet. Ilyenkor diétával vagy gyógyszerekkel kell módosítani a vizelet vegyhatását. A növényi anyagok fogyasztása neutrálissá, fehérjefogyasztás savassá teszi a vizeletet.

13

 • vizelet fajsúly/ sűrűség vizsgálata a vizelet koncentrációját méri, azt, hogy mennyi, vízben oldott anyag alkotja a vizeletet. A tiszta víz fajsúlyát 1-nek veszik, és ehhez viszonyítják a vizelet aktuális koncentráltságát. Minél nagyobb ez az érték, annál több oldott anyag van jelen viszonylag kevés vízben, míg kisebb számok hígabb vizeletre utalnak. Ez az adat jellemzi a szervezet folyadék-háztartását és a vese vizelet-koncentráló képességét. Alacsonyabb fajsúly általában egyszerűen több folyadékbevitelre utal, magasabb érték pedig szomjazás esetén fordul elő. Ha a tubulusok működése romlik, a hígító- és koncentrálóképesség csökken. Amikor a vesék sem hígítani, sem koncentrálni nem tudnak, astenuriáról beszélünk. Amennyiben a vizelet sűrűsége nem éri el az 1022-1024-et, a tubulusok működése csökkent.
 • proteinuria a vizeletben megjelenő fehérjék a vérplazmából származnak, a glomerulusfal áteresztő képességének megnövekedése következtében.
 • ál-proteinúria: a vizeletben kimutatható fehérje nem a vérplazmából származnak, hanem a húgyutak gyulladásakor jelen levő fehér- és vörösvérsejtekből
 • ortostatikus proteinúria: megerőltetés után jelentkezik, fektetésre eltűnik, a normálisnál kisebb molekulatömegű fehérje, amely daganatos megbetegedés következménye az ép glomeruluson is átjut, és a vizeletben kimutatható.
 • pyuria, gennyvizelés a húgyutak gyulladásos betegségeiben észlelhető. A vesetuberkulózisban is masszív piúria lehet, azonban ilyenkor gennykeltőket nem találunk. A gennyvizelés a fokozott fehérvérsejt ürítés mutatója.
 • hematuria, vérvizelés, amelynek két formáját különböztetjük meg, lehet makroszkópos (a vér szabad szemmel látható) és mikroszkópos (csak a vizeletüledékben mutatható ki).
 • bakteriuria, a vizelet baktériumtenyésztése kimutatja, milyen baktérium található a vizeletben és ez a baktérium milyen antibiotikumra érzékeny, tehát, milyen antibiotikumot kapjon a beteg.
 • vizeletüledék mikroszkópos vizsgálat, normálisan az üledékben 1-3 fvs-et, amorf szemcsét, 1-2 vörösvérsejtet, hámsejteket, és hialincilindert (szénhidrátok nitrogéntartalmú származékát) található. Amennyiben a genny pozitív, akkor a fvs.-szám magasra emelkedik. Daganat, vesekő esetén sok a vörösvérsejt az üledékben. Szemcsés cilinder (henger) a vesebetegség biztos jele. A kristályoknak a vesekő pontos diagnózisa szempontjából van jelentősége.

A vizelet mikrobiológiai vizsgálata – vizelettenyésztés: Húgyúti fertőzés diagnosztizálására alkalmazott vizsgálat, amely során steril tartályba vett középsugaras vizeletmintából a vizeletben található baktériumok és gombák kimutatására és azonosítására szolgáló vizsgálat. A mintavételhez reggeli első vizelet a legalkalmasabb, ezért a mintavétel előtt 3 órával, amennyiben lehetséges a beteg ne ürítsen vizeletet!

A mintavétel menete:

 1. A húgycsőnyílás környékének megtisztítása a vizelet környező baktériumokkal való szennyeződésének elkerülése céljából. Optimális esetben a beteg végezze el a tisztálkodását. Nőknél a kis és nagyajkakat széttárva, a húgycsőnyílástól a végbélnyílás felé, férfiaknál pedig a hímvessző végét le kell fertőtleníteni nyálkahártya fertőtlenítővel.
 2. Végezzen középsugaras mintavételt.
 3. A minta lehetőleg 2 órán belül kerüljön a laboratóriumba. Optimális, ha addig is +4 °C-on tároljuk a vizeletet, hogy a bőrről bekerült mikroorganizmusok ne szaporodjanak el, és ily módon ne hamisítsák meg a tenyésztés eredményét!

A vizelet mintavételi technikája állandó hólyag katéteres beteg esetében:

A mintavétel előtt zárja le egy szorítóval (kocher) a hólyag katétert.

A mintavételt zárt rendszerű technikával végezze, ezért készítsen elő vérvételi harangot, vékony mintavételi tűt (fekete vagy zöld színű), zárt rendszerű vizeletes kémcsövet. Végezzen higiénés kézfertőtlenítést és húzzon munkavédelmi kesztyűt. A leszorított katétert engedje fel egy pillanatra, hogy a katéterben lévő álló vizelet a katéterzsákba távozzon, majd ismét zárja el azt. Ezt követően a lezárás felett fertőtlenítse le a katétert és óvatosan szúrja bele a mintavételi tűt, amelynek végére a harang csatlakozik. Csatlakoztassa a haranghoz a vácuumcsövet ami megtelik a szükséges mennyiségű vizelettel. A mintavételi tű eltávolítása után ismét fertőtlenítse le a szúrás helyét, a katétert pedig engedje fel, hogy a többi vizelet a katéterzsákba távozzon. A mintát lássa el a szükséges betegazonosítókkal és gondoskodjon annak laborba juttatásáról.

A vér vizsgálata kiemelt jelentőségű a vesefunkció ellenőrzése és monitorozása, az anyagcsere állapot megítélése a vesebetegségek, neprotoxikus gyógyszerek és toxinok miatt. A vesefunkciós vizsgálatok elvégzése kiemelt jelentőségű minden kontrasztanyaggal tervezett radiológiai diagnosztikai vizsgálat tervezése előtt is.

12

 • karbamidnitrogén (UK/ CN /BUN): normál értéke 1,4-6,8 mmol/l. A fehérje anyagcsere végterméket teljes egészében a vese választja ki, amely veseelégtelenségben felszaporodik.
 • szérum kreatin (CK): normál értéke férfiaknál: 53-100 μmol/l, nőknél: 40-88 μmol/l
 • ionogram: veseelégtelenség, folyadék-, elektrolit egyensúly, valamint a sav-bázis háztartás zavarai, esetén megváltozik a szérum elektrolit tartalma, főleg a Kalium (K): 3,5-5,0 mmol/l és a Nátrium (Na): 136-146 mmol/l emelkedésére kell ügyelni, mert életveszélyes állapotot idézhetnek elő.
 • szérumfehérjék: Albumin (ALB) normál értéke: 38-51 g/l és az Összfehérje (TP) normál értéke: 66,0-87,0 g/l. A nefrózis szindrómában jelentős a szérum fehérjetartalmának csökkenése.
 • Szérum koleszterinszint: Koleszterin (Chol) normál érték: 0,00-5,0 mmol/l, és a Triglicerid (TG) normál érték: 0,00-1,7 mmol/l. Nefrózis szindrómára jellemző a koleszterinszint emelkedése.
 • Gyulladásos paraméterek: C-reaktív protein (CRP) normál érték0,0-5,0 mg/l és a Prokalcitonin (PCT) normál érték 0,00-0,50 ng/ml. Gyulladás esetén szintje rövid időn belül emelkedik, legkifejezettebb mértékben bakteriális fertőzésekben.
 • Vérkép vizsgálata: Idült vesebetegségekben gyakori az anémia, a vese és a húgyutak gyulladásos betegségeiben a leukocitózis.
 • Clearence: A plazmának az a mennyisége ml-ben számolva, melyet egy perc alatt megtisztít a vese egy bizonyos anyagtól. Megmutatja a glomerulus filtrátum mennyiségét. A kreatinin, melyet csak a glomerulusok szűrnek ki – kiválasztásában a tubulusoknak nincs szerepe.
 • Artériás vérgáz vizsgálat: A vérgáz-analízis ebben az esetben a láz, sepsis, veseelégtelenség, tubuláris károsodás, mellékvesekéreg működészavara, elektrolitzavarok (hypo-és hyperkalaemia), hányással, hasmenéssel járó állapotok miatt lehet fontos.
 • Hemokultúra vizsgálat a vérben lévő baktériumok és mikroszkópikus gombák kimutatására és azonosítására, amelynek célja a kórokozó jelenlétének kimutatása, azonosítása (identifikálása), az antibiotikum rezisztencia és érzékenység meghatározása mielőbbi hatásos és célzott antibiotikus vagy antifungicid terápia megkezdése érdekében.

Dr. Pápai Tibor Ph.D

Facebook Comments Box

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.