A csecsemő fejlődése

Csecsemőkorról beszélünk 28- 365. napig. Ebben a korban jelentős változások mennek végbe a szervrendszerek működésében, látványos a kognitív és az emocionális fejlődés.

A csecsemő fejlődése
Kor Sensoros mozgás Értelmi és prekognitív működés
1.hó Háton fekvésben instabil, feje egyik oldalon nyugszik, innen időnként átfordítja a másik oldalra. A karok és a lábak flexióban, a kezek többször ökölben. Hason fekve, feje az egyik oldalon, karok és lábak is hajlítva. Fejét időnként átfordítja, néhány másodpercre megemeli. Látóterébe kerülő arcot, tárgyat rövid ideig fixál, 45-90 fokban követ, hangingerre összerezzenéssel, pillacsapással, mozgás- és szopásgátlással reagál, hanggal ébreszthető, nyugtatható, személy közeledtére abbahagyja a sírást, száj érintésére szopómozgást végez.
2.hó Háton fekve, feje oldalt van, gyakran hátrafordítja, középen esetleg néhány másodpercig megtartja. A karok és lábak továbbra is hajlított helyzetűek, az ökölben is tartott kezek többször kinyílnak. Hason fekve, fejét fordítja, rövid időre középen megemeli, vállai is elemelkednek. Az alsó és felső végtagokon kúszó mozdulatok. A látóterében mozgó személyt tekintetével követi, arcot, tárgyat 180 fokban követ horizontálisan, vertikális követés is kiváltható. Az időszak végére kezeit fixálja, összefogja, a kézbe adott csörgőt erősen szorítva,  mérsékelt nem koordinált mozdulatokkal rázza. Takaróját megragadja, húzza, torokhangot ejt, szociális mosoly, reaktív hangadás megjelenése.
3.hó Háton fekve, fejét szabadon és gyakran forgatja. Fejét igyekszik már középen is tartani. Ökölben tartott kezei érintésre kinyílnak, és a belehelyezett tárgyat megszorítva, koordinálatlanul mozgatja, majd elengedi. Hason fekve fejét emeli, vállai általában elemelkednek, és az alkar egész felületén támaszkodik, körbe tekint. Az alsó végtagok térdben lazán hajlítva vannak.
4.hó Háton fekve, feje középen, időnként oldalára fordul, kezeit maga elé hozza, nézegeti. Karjaiban a flexiós tónus lassan normalizálódik, így a kar és a kéz szabaddá válik a nyúlásra és fogásra. Hason fekve fejét emeli, válla és mellkasa is elemelkedik, az alkarokon támaszkodás helyett most már többször kéztőre, tenyérre támaszkodik. Megkeresi a hangforrást, nyúl, és megfogja a látóterébe kerülő tárgyakat, orálisan, taktilisan és vizuálisan explorálja a mellé esett, kezével elérhető csörgőt, felveszi azt,kezével megfogja lábát, combját és térdét. Célirányos mozdulatokkal megszabadul a fejére rakott kendőtől. Anyja ruháját, haját húzza, hangosan kacag, hívószóra odafordul. Örömében éles, magas hangokat hallat.

Gőgicsélésben 2-3 összekapcsolt hangot ismételget, tükörképére Vizuális újdonságpreferencia megjelenése különböző színű, formájú, méretű, mozgású tárgyakra, többdimenziós alakzatokra (az ismerős és az ismeretlen inger több dimenzióban különbözik egymástól, pl.: méret, alkotóelemek száma, fekete-fehér aránya). A kanállal ütögeti az asztalt, megérintett kockát megfogja, az időszak végére megpillantott kockát felveszi az asztalról és mosolyog, ismerős és ismeretlen arc között különbséget tesz.

5. hó Háton fekve stabil, a felé nyújtott tárgyért nyúl, két kezét összefogja, hosszasan nézegeti. Gyakran az oldalára fordul, s ez már időnként célirányosan történik. Hason fekve tenyereire támaszkodik, jobb és bal tenyerére tudja helyezni a súlya nagy részét, így próbál szabaddá váló kezével játszani, előre nyúlni. Időnként a hasáról a hátára fordul.
6. hó Háton fekve stabil, kezével lábait megfogja, tapogatja. Gyakran és szívesen fordul az oldalára vagy egészen a hasára, és onnan vissza.

Tárgy után nyúl, utána fordul és megragadja, rázza, szájába veszi. Hason magasan feltámaszkodik, gyakran a lábait maga alá húzza, tolja magát előre vagy hátra. Egyszer-egyszer négykézlábra áll, hintáztatja magát.

7. hó Biztonsággal fordul minden irányban. A tárgyakért kúszik, vagy sorozatos gurulással éri el őket. A játékokat egyik kézből átveszi a másikba. Tárgyak földre dobálásával játszik, két tárgyat egymáshoz ütöget, leesett, elgurult tárgyat keresi, lábát szájába veszi. Gagyog, néhány jól felismerhető szótagot képez, az időszak végére egy-egy ciklikus szót ejt. Szóbeli instrukcióra kukucsjátékban vesz részt. Az időszak végére néhány megszokott szóra reagál. Utánozza a felnőtt szokásos érzelemmel töltött gesztusait (tapsitapsi, pá-pá). Iváskor ő is fogja a poharat, kanálból sűrű pépeset eszik.
8. hó Forog, kúszik, négykézlábra áll, mászó mozdulatokat tesz, de gyakran lehuppan. Félig ülésbe húzza magát, ülésből négykézlábra ereszkedik, innen pedig a hasára.
9. hó Forog, kúszik, mászik, felül, támasz nélkül ül, és szívesen játszik ülve. Mászás közben a bútoroknál feltérdel, felkapaszkodik, állásba húzza magát.
10. hó Túlnyomó részt mászva közlekedik, de minden adandó alkalommal felkapaszkodik. Felül, ülve játszik. Álló helyzetből lehajol egy játékért, tárgyat ledob. Tárgyakat kiszed, esetenként visszarak. A tiltást megérti, a tiltott cselekvést abbahagyja. Felszólításra vagy gesztusra odaadja a nála levő tárgyat. Iváskor megtartja és dönti a poharat.
11. hó Állásba felkapaszkodik, bútor mellett oldalaz. Időnként a támaszt elengedve is megáll. Állásból letérdel, leül. Segítséggel jár. A biztos helyváltoztató mozgás még mindig a mászás.
12. hó Az önálló járás kialakulása. Eleinte két kézzel kapaszkodik, majd egyik kezével, aztán egykét lépést önállóan megtesz. Később hosszabb távokat is megtesz járva. A lépcsőn négykézláb közlekedik. Segítség nélkül feláll, leül, a bútorokról leereszkedik, és megpróbál felmászni rájuk. Széken megül.
Prof. Dr. Berényi Marianne : MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ ORVOSOK ÉS VÉDŐNŐK RÉSZÉRE AZ ÉLET ELSŐ 12 HÓNAPJÁBAN, OTH, Budapest 2014.

 

A csecsemő gondozása

 

Csecsemő táplálása

Lásd az előző tananyagokban

 

Pihenés – alvás

A csecsemő zavartalan fejlődésének egyik alapvető feltétele az életkornak megfelelő tartalmú alvás. Az újszülött naponta 20-23 órát is alszik, ez az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken, fél évesen 16-18 óra, egyévesen 12-14 óra. Egyéni különbségek is mutatkoznak az alvás tartalmát, mélységét, szakaszosságát illetően, viszont minden esetben ki kell alakítani egy rutint. A nyugodt alvás feltétele a nyugalom, a csend, a tiszta levegő, a megfelelő hőmérséklet.

 

Levegőztetés

A baba első levegőztetésének időpontja függ az évszaktól, időjárástól és születésének idejétől, (koraszülött babákat később javasolt). A nyári és átmeneti évszakokban (tavasz, ősz) a levegőztetést kéthetes kortól javasolt megkezdeni, a téli hónapokban pedig 4 hetes korban. Esős, ködös, párás, szeles időben, valamint télen, -4 °C alatt nem javasolt a baba hosszas levegőztetése.

 

Öltöztetés

A gyermek ruházata legyen mindig a hőmérsékletnek megfelelő, ne öltöztessük túl a gyermeket. Figyeljük meg melege van e vagy fázik esetleg. Ezt a tarkóhoz benyúlva tudjuk könnyen ellenőrizni. Az öltöztetésnél figyeljünk a végtagokra és az ujjakra, a gyermek ujjait mindig fogjuk össze és úgy vezessük át a ruhán.

 

Köldökápolás

Amikor a köldökcsonk kezd száradni és a seb gyógyul, a köldökcsonk leesik, helyét minden pelenkacserénél ellenőrizni kell mindaddig, amíg váladékozik a seb. Ritkán előfordulhat, hogy a köldökcsonk nehezen szárad, vagy a seb begyullad. Ezért figyelni kell, hogy ne szennyeződjön széklettel vagy vizelettel. Ha mégis abban az esetben steril fiziológiás sóoldattal átitatott steril gézlappal javasolt eltávolítani, megtisztítani. A tisztítást követően Octenisept oldattal javasolt fertőtleníteni. Ha köldökcsonk bőrrel érintkező része körül a száradás során szöveti darabok láthatók, steril vízzel vagy steril fiziológiás sóoldattal átitatott steril gézlap segítségével lehet eltávolítani.

 

Pelenkázás

Mossunk kezet. Készítsünk oda minden szükséges kelléket, mielőtt elkezdenénk a műveletet, mert pelenkázás közben nem hagyhatjuk magára a babát. Győződjünk meg róla, hogy a szoba hőmérséklete megfelelő a baba levetkőztetéséhez.

Tisztába tételkor törlőkendővel törüljük tisztára a baba bőrét. Kislányok nemi szervét mindig felülről lefelé töröljük.

A pelenkázáskor a hajlatokból, és összefekvő részek közül mindig teljesen ki kell tisztítani a székletmaradékot, és a bőrt be kell krémezni.

A pelenkát stabilan rögzítsük a babán az elöl található rögzítőfülekkel.

8.jpg

 

Ápolás, fürdetés

 

A gyermek fültisztításánál a fülkagyló és hallójárat bemenetét lehet tisztítani.

Körömvágáshoz lekerekített végű körömolló a legalkalmasabb, melyet csak a baba körmének vágására használjunk.

 

Fürdetéshez szükséges:

  • babakád
  • fürdőlepedő
  • fürdetőkesztyű
  • vattakorong
  • babafürdető
  • ruha
  • popsikrém, pelenka

 

Készítsük elő a szükséges eszközöket, mert a babát nem lehet fürdetés közben egyedül hagyni!

Figyeljünk arra, hogy a fürdetés és öltöztetés helyiségében ne legyen hideg.

A vízszint ne legyen túl magas , a hőmérséklet kb. 37 °C, amelyet vízhőmérővel is ellenőrizzünk.

A fürdést megelőzően vetkőztesd le a babát és először egy benedvesített vattakoronggal mosd meg az arcát.

Tegyük be a kádba,  az egyik karunkkal a fejét és a nyakát támasztjuk meg úgy, hogy közben az egyik hóna alatt tartjuk. A másik kezünkkel pedig mosd meg a babát. A fürdetés 5-10 percig tartson.

Az újszülött pocakja sose kerüljön a víz alá – addig legalábbis, míg a köldökcsonk le nem esett.

 

Páll Nikoletta

 

Felhasznált és javasolt irodalom

Prof. Dr. Berényi Marianne : MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ ORVOSOK ÉS VÉDŐNŐK RÉSZÉRE AZ ÉLET ELSŐ 12 HÓNAPJÁBAN, OTH, Budapest 2014

Berényi, M., Katona, F. (2012) Fejlődésneurológia. Az öntudat, a kommunikáció és a mozgás kialakulása. Medicina Könyvkiadó, Budapest.

Dr. Ujhelyi Enikő- A gyermekápolás elméleti és gyakorlati alapjai, Budapest, Medicina Kiadó 2018.

Tulassay T. Klinikai gyermekgyógyászat ,Medicina Könyvkiadó Zrt.; Budapest: 2016

Facebook Comments Box

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.