Az egészségügyi dolgozók higiénés magatartása, a test, a kezek, valamint a ruházat kifogástalan tisztasága elengedhetetlen higiénés – epidemiológiai követelmény.

 • Felső légúti infekcióban szenvedő dolgozó magas rizikójú beteget nem láthat el (pl: újszülött, koraszülött, immunszuprimált betegek, stb.). Nem veheti fel a dolgozó a munkát hányással, hasmenéssel járó enterális panaszok esetén. Ismételt munkába állás csak negatív székletvizsgálati eredmény után engedélyezett. A kézen, vagy alkaron lévő gennyes elváltozások esetén tilos a műtőben dolgozni, illetve semmilyen aszeptikus tevékenységben, közvetlen betegellátásban a dolgozó nem vehet részt.

2

Ruházat:

 • Az alap- és a szakellátás munkahelyein, a fekvőbeteg osztályokon, valamint a laboratóriumokban, a pathológiai osztályon az egészségügyi dolgozók csak védőruhában tartózkodhatnak. A védőruhát legalább hetente kétszer kell cserélni, de szükség esetén gyakrabban is.
 • A szennyes és a tiszta védőruhát elkülönítetten kell tárolni.
 • A védőruházatot szennyező munkához (ápolási munka során pl. tisztázás, mosdatás, ágyneműcsere) valamint beavatkozásokhoz (pl. vérvétel, gyomormosás) polietilén védőkötényt célszerű viselni.
 • Az egészségügyi intézmény területén belül infekciókontroll megfontolásból speciális zónák kerülnek kialakításra, melyek területén külön-külön meghatározott színkód szerinti védőruha viselése kötelező. A színkódolt védőruhák csak az adott zónán belül viselhetők a fertőzések átvitelének megelőzése érdekében. Zónahatáron kívüli beteg-ellátó területen a fehér védőruha viselése kötelező.
 • Az intézmény által biztosítandó védőöltözet használata valamennyi gyógyító-megelőző tevékenységet folytató dolgozó részére kötelező.
 • A védőruházat tisztítása/mosása csak az előírásos fertőtlenítő mosást biztosító mosodában történhet. Otthon mosása tilos!

Lábbelik:

 • Gumi lábbeli esetén javasolt a letörléssel történő fertőtlenítés bármely engedélyezett felületfertőtlenítő-szer alkalmazásával. Az oldatot hagyjuk rászáradni.
 • A műtőkben használt lábbeliket lehetőleg mosógépben kell fertőtleníteni. Ha nem áll rendelkezésre, áztatással minden nap a műszak végén, de legalább heti egy alkalommal, ill. szükség szerint váladékkal történő szennyeződéskor.

Egyéni védőfelszerelések:

Az egyéni védőfelszerelések biztosítása a munkáltató feladata és annak szabályos használatát a dolgozón számon kell kérni.

A legfontosabb egyéni védőfelszerelések:

 • Egyszerhasználatos műanyag kesztyű: alkalmazása kötelező mindazon esetekben, amikor az a beteg, illetve a személyzet védelmét szolgálja. Ha a kesztyű munka közben elszakad, vagy megsérül, azt azonnal le kell venni és új kesztyűt kell felvenni. Minden kesztyű levétele után higiénés kézfertőtlenítés végzendő.
 • Orr-, szájmaszk: nyitott szövetekkel való foglalkozás esetén, valamint intubálás, leszívás alkalmával, illetve minden olyan esetben kötelező a használata, ahol a cseppinfekció veszélye fennáll, akár a beteg részéről a dolgozóra, akár fordítva.
 • Védőszemüveg: használata indokolt minden olyan esetben, amikor vér,- testváladék fröccsenéssel (masszív vérhányás, Sengstaken szonda levezetése) kell számolni. A szemvédőnek olyan oldalsó védelemmel kell rendelkeznie, amely megakadályozza, hogy a szemüveg és az arc között bármilyen anyag bejuthasson a szembe.
 • Hajvédő: szükséges minden olyan beavatkozásnál, amely a kültakaró megbontásával jár, és amennyiben az ellátó haja nehezen fogható csak össze.

Kéz higiénia:

A fertőzések közvetítésében fontos szerepe van a kéznek.

 • A kórházi eredetű infekciók megelőzésének egyik legalapvetőbb módszere a megfelelő kézmosás és kézfertőtlenítés minden olyan esetben, amikor az indokolt és célszerű, amikor a kéz szennyeződött, illetve szennyeződhetett.
 • A személyi higiéné egyik legfontosabb része a megfelelő körömápolás. A hosszú köröm alatt megbúvó kórokozók fertőző forrásként szerepelnek.
 • A körmök legyenek rövidek, ne hordjon a személyzet műkörmöt, ne viseljen munka közben gyűrűket. Műköröm viselése esetén a higiénés kézfertőtlenítések után elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok az esetek 35 %-ában nem megfelelő eredményt adnak.  Azon kívül, hogy a fertőzés kockázatát növeli, az ápolást és a vizsgálatokat, a beavatkozásoknál való segédkezést lehetetlenné teszi, a munkafolyamatok végzését akadályozza.
 • Egészségügyi intézményben kézmosás céljára csak folyékony szappan használható.
 • Higiénés kézfertőtlenítés szabályait be kell tartani.
 • Sebészi kézfertőtlenítés szabályait be kell tartani.

Hozzátartozik a személyi higiénéhez a szolgálat utáni zuhanyozás.

Egészségügyi létesítményben étkezni csak a kijelölt helyiségekben szabad. A dolgozók részére élelmiszer tárolás céljára hűtőszekrényt kell biztosítani.

Védőoltások

A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló rendelet vonatkozó előírása szerint a biológiai kockázat csökkentése érdekében a foglalkoztatás feltételeként kötelező a védőoltás az alábbiak szerint:

 • Hepatitis B – egészségügyi dolgozók

A hepatitis B fertőzést a vér, szövetnedvek és testváladékok közvetítik. Azoknál az egészségügyi dolgozóknál szükséges a hepatitis B oltás, akik egészségügyi intézményben olyan tevékenységet végeznek, amelynek során rendszeresen kontaminálódhatnak vérrel, vérkészítményekkel, szövetnedvekkel, váladékokkal, testfolyadékokkal, illetve az ezekkel szennyezett eszközökkel, műszerekkel.

Az egészségügyi intézményben először oltott egészségügyi dolgozók esetén az oltási sorozat befejezését követő 1-2 hónap múlva célszerű a primovakcináció eredményességének ellenőrzése. Ha a teljes oltási sorozat után az anti-HBs szint 10 IU/l értéknél alacsonyabb, az oltási sorozatot meg kell ismételni, majd ezután újra meg kell határozni az anti-HBs szintet.

Annál az egészségügyi dolgozónál, akinél a két teljes HB oltási sorozatot követően az anti-HBs szint <10 IU/l (non-responder), nem javasolt további oltásokat végezni. A 10 IU/l értéknél magasabb anti-HBs szint az eredményes immunválasz megjelenését bizonyítja. A továbbiakban booster oltásra, illetve az ellenanyagszint ellenőrzésére nincs szükség.

A korábbi években oltott, teljes hepatitis B oltási sorozatot kapott és azt dokumentációval igazolni tudó egészséges egészségügyi dogozóknál emlékeztető oltás nem szükséges.

 • Influenza elleni védőoltás – valamennyi egészségügyi dolgozó részére javasolt
 • Hastífusz elleni védőoltás – mikrobiológiai laboratóriumban dolgozók részére javasolt

5

“Furcsának tűnhet ezt kijelenteni, de a legelső követelmény egy kórház iránt az, hogy ne ártson a betegnek.” F. N. 

Dr. Pápai Tibor

Facebook Comments Box

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.